Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Draga 2015: potreben je nov idealizem

28. avg. 2015 | 19:31
Dark Theme

Draga je ves čas uspevala, ker se je držala načela »Kdor ni proti nam, je z nami«, njen delež pa je nenadomestljiv tudi danes, ko se v slovenskem prostoru soočamo s prerekanjem in demoralizacijo, pri čemer smo potrebni novega idealizma, ki so ga v Dragi še zmožni. To je bilo slišati na današnji (28. avgusta) okrogli mizi Zakaj Draga?, s katero so se pod šotorom v parku Finžgarjevega doma na Opčinah v organizaciji Društva slovenskih izobražencev začeli jubilejni 50. študijski dnevi Draga 2015.
Okrogle mize, ki jo je vodil Tomaž Simčič, so se udeležili predsednik DSI Sergij Pahor, pravnica in vidna predstavnica slovenske skupnosti v Argentini Katica Cukjati, filozof Tine Hribar ter pisatelj, prevajalec in diplomat Andrej Capuder. Po Pahorjevih besedah so bili organizatorji Drage vedno svobodni, študijski dnevi so bili v njihovih očeh tribuna, na kateri so vsi svobodno izražali mnenje o vprašanjih slovenstva, namen pa je bil dati priložnost ljudem v Sloveniji, ki zaradi takratnega komunističnega diktatorskega režima niso mogli svobodno izražati mnenja, da imajo nek odzivni prostor oz. zvočnik. Najprej so skušali razvijati dialog z oblastjo v Sloveniji, ki pa jih je na koncu zavrnila, zato so postali ideološko bolj profilirani, po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije pa so ugotovili, da bo treba slovensko identiteto uveljavljati tudi v Sloveniji, od tod težnja po dialogu za skupno dobro. Po mnenju Cukjatijeve so srečanja ostala zvesta namenu, da bi gojili kulturo dialoga med Slovenci, danes pa je pozitivno, da pri pripravi študijskih dni sodelujejo nove generacije, pri čemer ne gre prezreti dejstva, da je obzorje vse prej kot enostavno zaradi kopice vprašanj, ki se postavljajo danes, od etike in znanosti, ekumenizma, relativizma in svetovnih nazorov do globalizacije, narodnih manjšin, demokratizacije, narodne identitete idr.. Hribar je ob podajanju lastne izkušnje čutenja zaslombe v Dragi pri razmišljanju o slovenskem osamosvajanju dejal, da je bila Draga vse do danes uspešna zaradi načela »Kdor ni proti nam, je z nami«, ki bi ga danes morali oživeti. Po demokratizaciji in osamosvojitvi smo, namesto da bi iz kulture oporekanja prešli v kulturo izrekanja, nasprotno šli v kulturo prerekanja, posledica je demoralizacija ter neopaženost in sumljivost v očeh evropskih sosedov in beg možganov, je menil Capuder. Zato smo potrebni novega idealizma, ki so ga v Dragi še možni in zato je delež Drage tu nenadomestljiv.
Današnjega prvega dne Drage 2015 so se udeležili številni gostje, od slovenske generalne konzulke v Trstu Ingrid Sergaš in poslanke Tamare Blažina do podpredsednika deželnega sveta FJK Igorja Gabrovca, predstavnika Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudija Merljaka, tržaškega občinskega odbornika Edija Krausa in repentabrskega župana Marka Pisanija (zadnji štirje so tudi pozdravili), posebnega pozdrava pa je bila deležna nekdanja slovenska konzulka v Trstu Jadranka Šturm Kocjan, ki je Drago vseskozi spremljala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava