Petek, 26 april 2024
Iskanje

50. seminar za šolnike v znamenju »dobre šole«

2. sep. 2015 | 13:27
Dark Theme

V Kulturnem domu v Trstu se je danes (2. septembra) dopoldne s slovesnim odprtjem začel jubilejni 50. seminar za slovenske šolnike v Italiji, ki bo do 9. septembra približno 450 šolnikom nudil predavanja in delavnice zlasti na področjih naravoslovja, informacijskih in komunikacijskih tehnologij in razvijanja socialnih veščin. Seminar na podlagi mednarodnih dogovorov nudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo in Uradom za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu za Furlanijo Julijsko krajino.
Veliko število šolnikov in gostov, ki so napolnili veliko dvorano Kulturnega doma, so nagovorili pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji Andreja Duhovnik Antoni, vodja Urada za slovenske šole Igor Giacomini, vodilni funkcionar Deželnega šolskega urada za FJK Pietro Biasiol, direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovne šole pri slovenskem ministrstvu za izobraževanje Gregor Mohorčič in direktor ZRSŠ Vinko Logaj. Govorniki so poudarili predvsem pomen šolske reforme v Italiji, znane pod imenom »dobra šola«, ki predstavlja izziv tudi za slovensko šolo v Italiji, za katero se na italijanskem ministrstvu za šolstvo pripravlja poseben odlok, ki bi moral urediti nekatera vprašanja, kot so izobraževanje in zaposlovanje šolnikov, zaposlovanje ravnateljev in pravico do predstavništva. Izraženo je bilo tudi prepričanje, da bo seminar dal priložnost šolnikom, da se seznanijo z novimi dognanji na področju izobraževanja oz. bo priložnost za strokovno rast in razvoj šolnikov ter za povezovanje slovenske šole v Italiji s šolo v Sloveniji.
Otvoritveno predavanje je bilo letos zaupano nekdanjemu slovenskemu ministru za šolstvo Slavku Gabru, ki je svojemu nastopu dal naslov Ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v šolah. Predavatelj je pojem zagotavljanja kakovosti šole povezal s pojmom varnosti oz. znižanja tveganja v družbi: če ni sistema ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti so izpostavljena tveganju vodstva šol, zaposleni, starši, državljani in država. Zato je treba spremljati, ali se dosega primerna raven znanja, ali je mogoče vrednote vzgajati v šoli, upoštevati je treba mehanizme zagotavljanja kakovosti na ravni države, pri čemer v Sloveniji po Gabrovem mnenju nevarno zamujajo, saj v praksi niso vpeljali domišljenega sistema. Pozitivna je sicer prevladujoča orientacija k samoevalvaciji, negativna točka pa je strah pred merljivostjo, medtem ko so nujni tudi zunanji elementi evalvacije. Moči je treba vložiti v jasen dogovor o izhodiščih, načelih in postopkih, načela razvoja pa so celovitost sistema, dalje to, da se šol ne rangira, varovanje podatkov ter resna kakovostna strokovna jedra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava