Sreda, 01 maj 2024
Iskanje

Ali bo teran ostal teran?

12. okt. 2015 | 22:31
Dark Theme

Usoda terana, ki mu nekateri že posvečajo osmrtnice v našem dnevniku, je zaenkrat še neznana. Po eni strani vse kaže, da ima uporaba njegovega imena v Italiji štete dneve. Slovenija je pač zaščitila njegovo ime že leta 2004 (in še prej z zakonom leta 1970), zdaj pa se je dvignil hrup proti Ljubljani, češ da je ukradla teran italijanskim proizvajalcem, ki ga podžigajo nekateri mediji in še posebej lokalni tržaški dnevnik.
Hočeš nočeš ostaja dejstvo, da je Rim v okrožnici jasno zapisal, da bo Evropska komisija v kratkem objavila javni seznam imen, ki jih je mogoče uporabljati za različne sorte vina. To pomeni, pravi italijansko ministrstvo za kmetijstvo, da italijanski proizvajalci - med temi tudi znamka Kras-Carso - ne bodo smeli uporabljati izraza teran.
Tega še kar žgočega vprašanja so se na mednarodni ravni lotili v Trstu na Trgovinski zbornici, kjer je bila v spremstvu generalne konzulke Republike Slovenije v Trstu Ingrid Sergaš na obisku državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije Tanja Strniša. Z njo se je ob udeležbi predstavnikov stanovskih organizacij pogovarjal deželni odbornik za kmetijstvo Cristiano Shaurli.
Predstavnika slovenske vlade oziroma vlade Dežele Furlanije-Julijske krajine sta sodelovala na občnem zboru Kmečke zveze, ki je bil namenjen razpravi o t.i. »masterplanu« oziroma prizadevanjem za rast kmetijstva na Tržaškem, glede katerega so javne institucije v preteklosti mnogo obljubile, a besede so ostale v glavnem na papirju. 

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava