Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

Kitajsko leto 2016 v znamenju opice

3. feb. 2016 | 18:12
Dark Theme

Leto 2016 se bo za Kitajce začelo v ponedeljek, 8. februarja, v znamenju opice. »Kdor je rojen v letu opice, je zelo inteligenten, kakor je pač značilno za opico. V živalskem svetu je namreč ravno slednja najbolj podobna človeku,« nam je ob robu včerajšnjega srečanja z novinarji v Muzeju vzhodne umetnosti povedal kitajski mladenič. Z nasmeškom nam je zaupal, da bodo ljudje rojeni v tej živalski skupini letos izredno srečni, morda bodo celo obogateli. No, kakorkoli že, novo leto se za Kitajce šele začenja, na praznovanja pa se že dalj časa pripravljajo tudi številni člani kitajske skupnosti, ki živijo v Trstu in se prepoznavajo v kulturnem združenju Porta d’Oriente.
Združenje je že tretje leto zapored poskrbelo za praznik, ki bo svoj višek doživel v nedeljo, 7. februarja, ob 21. uri v gledališču Bobbio. Kakor je pojasnil njegov predsednik Qian Zhang, bodo praznični program oblikovali samo kitajski priznani umetniki. Na odru bo zaživela prava folklorna performansa s čajem (kung fu tea), pravzaprav s čajnikom z dolgim dulcem (rilčkom), tako da se bo nalivanje čaja spremenilo v harmonični ples. Kdor še ne pozna inštrumenta »guzhenga«, bo imel tudi priložnost, da bo lahko prisluhnil sugestivnemu koncertu te tradicionalne kitajske harfe z 21 strunami, za nameček pa bo prisostvoval še kitajski komediji zamenjave mask, ki kažejo na duševno stanje nastopajočega, in glasbenemu nastopu s tradicionalnimi kitajskimi godali.
To pa še ni vse. V trgovskem centru Montedoro pri Miljah bodo v petek, soboto in nedeljo poskrbeli za tridnevni skok v vzhodno kulturo, tradicije, okuse in barve.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava