Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Prepovedan dostop do onesnaženih mestnih parkov

28. apr. 2016 | 18:54
Dark Theme

Tržaški župan Roberto Cosolini je zaradi onesnaženih tal odredil takojšnje zaprtje dveh mestnih parkov. Eden je v Škednju, v bližini železarne (gozdič Miniussi), drugi pa ne: to je park Luchetta-Ota-D’Angelo-Hrovatin na Trgu Rosmini pri Sv. Vidu.
Iz županovega kabineta so pojasnili, da sta okoljska agencija Arpa in Zdravstveno podjetje na pobudo Občine Trst (v sodelovanju z Deželo in s Pokrajino) odvzela in pregledala vzorce površinske plasti zemlje v sedmih krajih na območju Škednja ter v treh krajih, ki so bistveno bolj oddaljeni od železarne – v parku na Trgu Rosmini, v ljudskem vrtu v Ul. Giulia in pri bazovskem sinhrotronu.
Prve analize so zadevale tri zelene površine. Rezultati za zelenico v Ul. Cossetto so bili v skladu s predpisi, vzorci iz parkov Miniussi (v Škedenjski ulici) in Luchetta-Ota-D’Angelo-Hrovatin (na Trgu Rosmini) pa so pokazali visoko stopnjo onesnaženosti tal. Da bi potrdili rezultate, so strokovnjaki konec februarja zbrali nove vzorce zemlje in v njih zaznali še višje stopnje onesnaženosti: benzoperilen je dosegel 0,70 mg/kg, benzopiren 0,91, benzofluoranten pa 1,3 mg/kg.
Občinski odbornik za okolje Umberto Laureni trdi, da onesnaženje na Trgu Rosmini skoraj gotovo ni povezano z železarno, temveč verjetno z zemljo oz. materialom, ki ga je tja dovozila zavezniška vojaška uprava po drugi svetovni vojni. Županski kandidat Gibanja 5 zvezd Paolo Menis je izrazil zaskrbljenost nad novico in prepričanje, da je treba zadevi priti do dna z vso razpoložljivo tehnologijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava