Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Pohod na Kohišče bo 15. maja

5. maj. 2016 | 17:08
Dark Theme

Lanski mednarodni, enogastonomski, zgodovinski in didaktični pohod na Kohišče pod Grmado je v sončnem in toplem vremenu privabil zelo veliko pohodnikov in ljubiteljev narave, tako da si organizatorji pohoda – Kmetijsko podjetje Kohišče in SK Devin, katerim je priskočilo na pomoč tudi več kulturnih in športnih združenj – nadejata, da bi bilo tako tudi letos, ko bo v nedeljo, 15. maja, zaživel drugi tovrstni pohod.
Kaj čaka pohodnike 15. maja?
Od 5 do 9 kilometrska nezahtevna pot po označenih stezah (4 ure hoje), ki je primerna za vse, se pravi otroke in tudi tiste, ki že dolgo ne obujejo športnih copat, je pojasnil predsednik SK Devin Dario Štolfa. Predvidene so štiri štartne točke, in sicer iz Devina (Kupčeva domačija), Medjevasi (nogometno igrišče), Vižovelj (športno igrišče) in Brestovice (vaška šola) med 8. in 10. uro, pohodniki pa se bodo naposled od 12. do 14. ure srečali na Kohišču. Med potjo jim bo pri petih postojankah 15 turističnih kmetij ponudilo svoje proizvode – suhomesne izdelke, sir, olje, med in pristno kapljico (štartnina 12 oz. 6 evrov), na koncu pa bo na Kohišču poskrbljeno še za topel obrok. Člani ŠD Grmada bodo ob tej priložnosti osvetlili jamo Pejco na Grmadi, v kateri je bila nekoč vojaška bolnišnica, medtem ko bo na Kohišču poskrbljeno za razstavo o prvi svetovni vojni in o prazniku Konj in vonjav mošta, ki poteka oktobra v Medjevasi. Seveda niso organizatorji pozabili na najmlajše: zanje bodo na voljo igre v priredbi združenja staršev OŠ Josipa Jurčiča iz Devina. Obenem pa bodo lahko spoznali tudi nekatere domače živali, zlasti osle in konje, možni pa bodo tudi krajši izleti s kočijami.
Na nedeljskem pohodu bo mogoče obiskati dolino Dol, ki velja za eno največjih na Krasu (2 hektarja), se povzpeti na razgledno točko Frščak, od koder se odpira enkraten pogled na Tržaški zaliv, Strunjan in Gradež ali na Gabrnjak, od koder se vidi Vipavo in Julijce. Vodiči pa bodo poskrbeli, da bodo pohodnike pospremili v strelske jarke na Grmadi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava