Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Kako izbrati primerno oblačilo?

12. maj. 2016 | 19:59
Dark Theme

Pregovor »obleka ne naredi človeka« nikoli ni bil tako preživet kot v današnjih časih, ko si s kosom lepo ukrojenega blaga lahko nadenemo novi jaz in spremenimo razpoloženje. Vsi se ocenjujemo in primerjamo osebnostne lastnosti s podobo, slog oblačenja pa je stvar vsakega posameznika. Nekateri so oblečeni v sproščena oblačila, drugi so zvesti poslovni modi. O tem, kako nakupovati in kombinirati obleke, smo spregovorili s poznavalko estetike celostne podobe in kulture oblačenja, predavateljico in avtorico knjižne uspešnice, prvega slovenskega priročnika o obleki Obleka - kaj, kdaj, kako Leo Pisani. Pred kratkim je izdala novo knjigo Ravni oblačenja / Dress code, ki jo bo v družbi etnologa prof. dr. Janeza Bogataja predstavila drevi ob 19. uri v Tržaškem knjižnem središču.
V vaši prvi knjigi se skrivajo praktični napotki, kako si zavežemo ruto, šal ali kravato, kako zložimo robček, da ustrezno kuka iz žepa moškega suknjiča. O čem nas pouči vaša zadnja knjiga?
O izbiri primernih oblačil. Ker prve knjige nisem želela ponatisniti, in sicer iz dveh razlogov - ker fotografije opredeljujejo čas in ker se je vmes že kaj spremenilo -, sem se odločila, da naredim nadaljevanje. V novo knjigo sem vključila približno eno petino prve tretjine knjige Obleka - kaj , kdaj, kako, v nadaljevanju pa sem se posvetila ravnem oblačenja.
Koliko ravni oblačenja obstaja?
Po moji klasifikaciji obstaja dvanajst ravni. Zadnja knjiga želi biti inovativen doprinos h kulturi oblačenja. Ko sem se izobraževala v Bruslju, sem dobila potrditev, da so me umestili v evropski prostor, zato sem želela sistematično opredeliti ravni oblačenja. Nastal je priročnik z razpredelnicami, ki vodijo bralca; ta lahko pogleda, za kakšno priložnost gre, katera raven oblačenja je in kakšna oblačila in dodatki spadajo v to raven oblačenja. Poleg ravni oblačenja so v knjigi tudi obsežna poglavja, ki so nastala na podlagi mojih izkušenj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava