Kako izbrati primerno oblačilo?

O tem s svetovalko za celovito podobo Leo Pisani

A

petek, 13. maja 2016 | 07:59

Lea Pisani (Foto Anže Furlan)

Pregovor »obleka ne naredi človeka« nikoli ni bil tako preživet kot v današnjih časih, ko si s kosom lepo ukrojenega blaga lahko nadenemo novi jaz in spremenimo razpoloženje. Vsi se ocenjujemo in primerjamo osebnostne lastnosti s podobo, slog oblačenja pa je stvar vsakega posameznika. Nekateri so oblečeni v sproščena oblačila, drugi so zvesti poslovni modi. O tem, kako nakupovati in kombinirati obleke, smo spregovorili s poznavalko estetike celostne podobe in kulture oblačenja, predavateljico in avtorico knjižne uspešnice, prvega slovenskega priročnika o obleki Obleka - kaj, kdaj, kako Leo Pisani. Pred kratkim je izdala novo knjigo Ravni oblačenja / Dress code, ki jo bo v družbi etnologa prof. dr. Janeza Bogataja predstavila drevi ob 19. uri v Tržaškem knjižnem središču.
V vaši prvi knjigi se skrivajo praktični napotki, kako si zavežemo ruto, šal ali kravato, kako zložimo robček, da ustrezno kuka iz žepa moškega suknjiča. O čem nas pouči vaša zadnja knjiga?
O izbiri primernih oblačil. Ker prve knjige nisem želela ponatisniti, in sicer iz dveh razlogov - ker fotografije opredeljujejo čas in ker se je vmes že kaj spremenilo -, sem se odločila, da naredim nadaljevanje. V novo knjigo sem vključila približno eno petino prve tretjine knjige Obleka - kaj , kdaj, kako, v nadaljevanju pa sem se posvetila ravnem oblačenja.
Koliko ravni oblačenja obstaja?
Po moji klasifikaciji obstaja dvanajst ravni. Zadnja knjiga želi biti inovativen doprinos h kulturi oblačenja. Ko sem se izobraževala v Bruslju, sem dobila potrditev, da so me umestili v evropski prostor, zato sem želela sistematično opredeliti ravni oblačenja. Nastal je priročnik z razpredelnicami, ki vodijo bralca; ta lahko pogleda, za kakšno priložnost gre, katera raven oblačenja je in kakšna oblačila in dodatki spadajo v to raven oblačenja. Poleg ravni oblačenja so v knjigi tudi obsežna poglavja, ki so nastala na podlagi mojih izkušenj.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

»Summer party« z dobrodelnim namenom

Večer posvečen zabavi in zbiranju sredstev za družine pacientov kirurškega oddelka tržaške pediatrične bolnišnice Burlo

12. julija 2018 | 16:38

Trst se pripravlja na glasbene zvezde

Na Velikem trgu postavljajo oder

12. julija 2018 | 12:47

Tokrat dve komemoraciji

Jutri (v petek) ob 98. obletnici požiga Narodnega doma

12. julija 2018 | 13:30

Odličnjakinja Desirée Celin izbrala študij medicine

Dijakinja liceja uporabnih znanosti ima rada naravoslovje in informatiko

12. julija 2018 | 09:01

Filmski večeri v Domu Malala

Pri Fernetičih so ponedeljki posvečeni druženju ob filmu in pogrnjeni mizi

11. julija 2018 | 18:55

Openski poletni večeri

Kutura, šport in rekreacija ob nočnem nakupovanju

11. julija 2018 | 18:12

Obalna cesta: kaj pa hitri vozniki?

Stališče predstavnika Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca

12. julija 2018 | 10:05