Petek, 19 april 2024
Iskanje

Tržaško pristanišče na stežaj odpira svoja vrata

28. maj. 2016 | 17:23
Dark Theme

Tržaško pristanišče bo v nedeljo že četrto leto odprlo vrata za obiskovalce. Dneva odprtih vrat, ki se bo začel pred Železniškim muzejem pri Sv. Andreju ob 9. uri, zadnji vodeni ogled pa ob 17. uri, se bo sodeč po prejetih prijavah udeležilo okoli 650 oseb. Obiskovalci si bodo lahko ogledali različne terminale pristanišča in pobliže spoznali, kaj točno počno vsi tisti žerjavi, ki se vidijo z obvoznice. Ker gre za zelo veliko območje, se obiskovalci na pristaniški dan lahko odpravijo le z organiziranim prevozom, saj je pešačenje po pristanišču prepovedano in nevarno. Mimogrede naj še povemo, da je letošnjo brošuro o dnevu odprtih vrat grafično uredil mladi zamejski ilustrator Jan Sedmak.
Za novinarje so vodeni ogled organizirali v soboto dopoldne, ko smo se na lastne oči prepričala, koliko ton tovora dnevno pride v tržaško luko. Upravitelji posameznih terminalov so predstavili svojo dejavnost in skoraj vsi so opozorili, da pospešeno vlagajo v izgradnjo novih tirov za močnejšo želežniško povezavo z zaledjem. Paolo Spada iz družbe Samer Seaporst & Terminal Srl je povedal, da so pred kratkim kupili terminal, na katerem bodo postavili nove tirnice. S tem bodo potencirali dozdajšnjo (15 vlakov na teden) železniško povezavo drugega terminala z zaledjem, z gradbenimi deli pa naj bi končali junija prihodnje leto. Podobno logistično vizijo ima tudi Francesco Parisi, ki upravlja šesti pomol. Z njihovega terminala vsak teden odpelje 37 vlakov oz. pet vlakov na dan, lani pa so z njimi odpeljali več kot 70 tisoč enot tovora. »S krepitvijo železniške povezave smo omejili cestni tovorni promet (dnevno do 250 tovornjakov manj), ki je zaradi okoljskih vplivov dražja izbira,« je strategijo železniških koridorjev upravičil Parisi in pristavil, da njihovi vlaki blago peljejo v severno Italijo, Nemčijo, Avstrijo, na Madžarsko, Slovaško in Češko.
Nato nas je avtobus popeljal na kontejnerski terminal, ki ga upravlja družba Trieste Marine Terminal. Tu tovor premikajo najsodobnejša mostna panamax dvigala, vtis na obiskovalca pa naredijo tudi 40-metrski žerjavi in ogromna pristaniška vozila. S terminala, ki na leto pretovori 800 tisoč TEU, na teden odpelje 40 vlakov, na terminal pa se letno priveže 700 ladij.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava