Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Prve iskrice okrog železarne

22. jun. 2016 | 19:13
Dark Theme

»V Trstu smo dokazali, da pametni ljudje lahko proizvajajo brez povzročanja škode. Uradno pa sem tudi izjavil, da bomo zaprli plavž in koksarno, če se bo izkazalo, da slednja onesnažujeta okolje.« Tako je na sredini avdiciji v senatu zatrdil Gianni Arvedi – predsednik istoimenske industrijske grupe, lastnice škedenjske železarne – v odgovoru na vprašanje o onesnažujočih izpustih škedenjske tovarne, ki ga je bil zastavil tržaški senator mešane skupine (bivši predstavnik Gibanja petih zvezd) Lorenzo Battista.
Arvedi je senatorje seznanil z delom, ki ga je bil opravil. Bil je na javnem tožilstvu, na deželni agenciji za okolje Arpa, predložil je sanacijski načrt. Poseg, za katerega so predvideli 36 mesecev dela, so opravili v 12 mesecih. Javni tožilec je preveril stopnjo emisij, izdano je bilo okoljsko dovoljenje za dobo devetih let. »Sedaj spoštujemo vse določene varnostne meje. Če kdo še dvomi o tem, naj pride in vse to preveri skupaj z institucijami, ki so naš garant za opravljena dela,« je pozval Arvedi.
Na njegove besede se je prek twitterja odzval novoizvoljeni tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je tudi na tokratnih volitvah odločilne glasove prejel ravno v Škednju in okolici. S kritičnimi stališči do železarne (tokrat pa brez obljub) si je v tem okrožju nabral veliko prednost pred nasprotnikom Robertom Cosolinijem in se tako dokopal do že tretjega mandata. »Občina Trst ni garant Arvedijeve dejavnosti, temveč občanov, zato mora nadzirati škedenjsko železarno,« je »začivkal« župan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava