Sobota, 30 marec 2024
Iskanje

Prostor za ustvarjalnost mladih

28. jun. 2016 | 18:17
Dark Theme

Z odobritvijo predhodnega načrta za obnovo stavbe Narodnega doma pri Sv. Ivanu se zdaj končno obeta možnost, da bo danes razpadajoči svetoivanski objekt postal kulturno ter znanstveno in raziskovalno središče, ki bo na voljo tako krajevni kot širši stvarnosti s posebnim ozirom na višješolsko populacijo. To se da razumeti iz besed ravnateljev Slovenskega raziskovalnega inštituta ter Narodne in študijske knjižnice, Devana Jagodica in Luise Gergolet.
V drugem nadstropju prenovljenega Narodnega doma bo dobil svoj sedež SLORI s celotno kadrovsko zasedbo. Pri tem ravnatelj Jagodic poudarja prednost novega sedeža inštituta, ki ga vodi: v neposredni bližini se namreč nahajajo številne šole s slovenskim učnim jezikom, zato si ravnatelj SLORI obeta okrepljeno sodelovanje in izmenjavo dejavnosti.
Ravnateljica NŠK Luisa Gergolet pa poudarja, da bo v prenovljeni stavbi našel mesto Odsek za zgodovino in etnografijo NŠK, ki bo drugo nadstropje delil s SLORI, medtem ko bodo v delu pritličja našla svoj prostor skladišča, kjer bodo hranili gradivo odseka. Predvsem pa bo v pritličju nastal nov oddelek knjižnice, ki bo na voljo dijakom srednjih šol. Med drugim bodo na voljo tudi prostori za manjše skupine za najrazličnejše dejavnosti, od študija do srečanj in delovanja krožkov. Cilj je namreč dati možnost mladim, da ustvarjajo, pravi Luisa Gergolet, ki opozarja tudi na glavno novost načrta, in sicer prizidek z že omenjeno večnamensko dvorano, ki bo služila za organizacijo večjih prireditev, okroglih miz in drugih srečanj. Poleg tega bosta v drugem nadstropju našli prostor tudi obe krajevni svetoivanski društvi in sicer SKD Slavko Škamperle in društvo Marij Kogoj.
Naj še enkrat omenimo, da je sklep deželne vlade št. 1172 s celotno dokumentacijo in načrti dosegljiv na spletni strani www.regione.fvg.it/asp/delibere/layout1.asp?pag=4.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava