Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Do lepe obleke s pravimi tekstilijami

23. jul. 2016 | 19:05
Dark Theme

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, dokazuje Andrea Rosso, ki se je po vzoru slavnega očeta Renza Rossa, ustanovitelja blagovne znamke Diesel, zelo zgodaj podal v modne vode. Prvorojenec kralja džinsa je v zadnjih letih eno najbolj karizmatičnih imen italijanskega modnega posla. Rojstvo v družini, ki predstavlja institucijo, za Andreo ni ovira, ampak priložnost, da izpove svoj življenjski credo. 32-letni mladenič živi v Bassanu del Grappa, modno oblikovanje je študiral v Padovi, podiplomski študij ga je odpeljal v New York, kjer se je popolnoma posvetil študiju tekstilij. Vmes je našel tudi čas za hobije, med katerimi posebno mesto zasedata glasba in umetnost. Ker je bil vsestranski umetnik, ki slovi tudi po tem, da rad preinterpretira vojaška oblačila in jih naredi trendovska, letos član žirije mednarodnega modnega natečaja ITS, smo izkoristili priložnost in poklepetali o tem in onem.
V Trst ste prišli kot član žirije mednarodnega natečaja ITS. Kaj menite o tovrstnem iskanju novih modnih upov?
Meni se zdijo natečaji za študente modnih akademij super. To je za njih priložnost, da vstopijo v modni posel. Pri nas v Dieslu na primer veliko oblikovalcev izhaja prav s tega natečaja. Moj oče ima nos za talente (smeh).
Vaša strast ni tekstilno oblikovanje, temveč pridobivanje znanja o tem, kako določiti namen uporabe tekstilij za določen izdelek. Kaj mora oblikovalec vedeti o tekstilijah?
Res je, mene zanima tekstilna surovina, risati žal ne znam. S tekstilom je mogoče delati prav vse. Kreativni del postopka se zame začne takrat, ko oblikovalec pravilno oceni tekstilijo. Pogosto na ulicah vidimo oblačila iz blaga, ki je popolnoma neprimerno za videni kroj.
To pomeni, da je poznavanje tekstila pomembnejše od oblikovne ideje?
Po mojem je surovina na prvem mestu. Če oblikovalec ne pozna značilnosti tekstilije, ne bo znal ukrojiti lepe obleke.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava