Nedelja, 07 april 2024
Iskanje

Uradne istospolne zveze že sredi avgusta?

23. jul. 2016 | 20:09
Dark Theme

Italijanski pravosodni minister Andrea Orlando je podpisal besedilo vladnega odloka o uvajanju občinskih registrov istospolnih zvez, potem ko se je v četrtek o omenjenem odloku pozitivno izrekel Državni svet. Odlok bo začel veljati dan po objavi v italijanskem Uradnem listu, po nekaterih napovedih pa bi prve uradne istospolne civilne zveze lahko začeli sklepati sredi avgusta. Da bi se izognili morebitnim težavam zaradi ugovora vesti upraviteljev, ki se s sklepanjem istospolnih zvez ne strinjajo, v odloku ne piše, da omenjene zveze sklepajo župani, ampak matičarji. Podpisu odloka in objavi v Uradnem listu bo moralo slediti oblikovanje izvršilnih odlokov, pri čemer je Državni svet pozval k spoštovanju roka, ki zapade 5. decembra.
Kako pa bo na krajevni ravni oz. kako se bo ravnala nova tržaška občinska uprava, ki v svojih programskih smernicah ni skrivala nasprotovanja istospolnim zvezam in napovedala odpravo registra, ki naj bi ga bila svojčas uvedla levosredinska uprava Roberta Cosolinija? Župan Roberto Dipiazza je izjavil, da bo kot župan izvajal zakon, na vprašanje, ali bo civilne zveze sklepal on, pa rekel, da jih bo dal sklepati in sočasno poudaril, da so resnični problemi drugi. Resnici na ljubo, nič novega, saj je Dipiazza v preteklosti že nekajkrat izjavil, da bo kot župan pač spoštoval zakon, čeprav je dal vedeti, da tovrstnim ukrepom ni naklonjen.
Veliko bolj naklonjeni vladnemu odloku o civilnih zvezah pa so pri tržaški sekciji združenja Arcigay, katere predstavnik Sandi Paulina je za naš dnevnik izrazil veliko zadovoljstvo nad sklepom Državnega sveta in podpisom odloka: »Mislimo, da je to prvi korak in se veselimo, da je končno tudi Italija stopila v seznam držav, ki priznavajo neko pravno zaščito tudi za istospolne pare,« pravi Paulina, ki napoveduje, da se bodo pri združenju še naprej borili tudi za priznanje istospolnih porok. Iz besed sogovornika pa ni bilo razbrati bojazni, da bi pri registraciji istospolnih zvez na krajevni ravni prišlo do težav, saj zakon ne daje možnosti ugovora vesti: »Državni uslužbenci imajo dolžnost, da se zakona držijo in verjamemo, da se ga bodo držali in ga izvajali tudi v Trstu,« pravi Paulina.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava