Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Čigava bo najlepša klanfa?

25. jul. 2016 | 16:56
Dark Theme

Klanfa, t.j. skok v vodo s telesom v položaju, ki spominja na konjsko podkev, spada v zakladnico priljubljenih tržaških navad. Olimpijada klanf bo v soboto, 30. julija, v mestnem kopališču Ausonia doživela že svojo deveto izvedbo. »Tehnična priprava in kakovost skoka sta seveda pomembna, zabavnejša plat pa je nenadomestljiva. Mnogi tekmovalci poskrbijo za pravi “show”, si nataknejo najrazličnejša oblačila in s tem povzročijo obilo smeha,« sta na tiskovni konferenci poudarila Diego Manna in Erika Ronchin, predstavnika društva Spiz, glavnega organizatorja dogodka. Z balončki obkroženi otroci, v zeleno pobarvani Hulk Hogan, pečeni sardoni... V preteklih letih je bila fantazija pri preoblekah brez meja, tudi letos zaradi tega pričakujejo marsikatero presenečenje.
Značilnost nevsakdanjega tekmovanja je tudi v tem, da je žirija vse prej kot nezmotljiva. Nasprotno, podkupovanje je povsem dobrodošlo. Skakalke in skakalci v vodo ponujajo »šprice«, panirane sardone in še marsikatero poslastico z namenom, da bi bili člani komisije pri ocenjevanju čim bolj radodarni. Če pa jih hočejo podkupiti, morajo imeti dovolj poguma in to storiti javno, pred vsemi. Žirijo mdr. sestavljajo uveljavljeni košarkaš Andrea Pecile, pevka Chiara Vidonis, glasbena izvedenka Barbara Urizzi, strokovnjak na področju skokov v vodo Alberto Krebel in član društva Spiz Andrea Benich.
Dogajanje bo v živo stopilo ob 13. uri, ko se bo pred uradnim začetkom tekmovanja zvrstil živahen program. Ljubitelji vodnih športov ne bodo razočarani. Nastopile bodo članice tržaške amaterske ekipe vaterpola, sinhronizirane plavalke in člani sekcije za skoke v vodo združenja Associazione Dilletantistica Unione Sportiva Triestina Nuoto. Labradorji deželne pomorske reševalne enote U.Ci.O z njihovimi inštruktorji so že običajna stalnica. Razposajeni in marljivi kosmatinci so vsestransko priljubljeni.
Sami tekmovalci pripadajo namreč najrazličnejšim starostnim kategorijam:»Dejstvo, da uspemo na istem prizorišču združiti pripadnike več generacij, od najmlajše do najstarejše, nam je v velik ponos in je ena izmed odlik dogodka. V vodo skaka tako malček v rosni starosti 3. let kot nekoliko bolj zreli 70.letnik,« je še poudaril Manna. »V ospredju so sicer skoki in razvedrilna plat, vendar ne gre samo za to. Olimpiada klanf je tudi družbenega, kulturnega in solidarnostnega značaja. Tu smo si vsi enaki. V vodo skakajo tudi člani raznih prostovoljnih društev, ljudje s posebnimi potrebami in na vozičku.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava