Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Menia s sredincem zoper STO

16. sep. 2016 | 13:05
Dark Theme

Tržaški neodvisneži oziroma indipendentisti so v četrtek, ob 69-letnici ustanovitve Svobodnega tržaškega ozemlja (STO), priredili shod na Borznem trgu, ki pa se je kaj kmalu spremenil v pravi balkonski šov nekdanjega italijanskega poslanca in vladnega podtajnika ter liderja tržaške desnice Roberta Menie.
Shod je potekal pod sedežem Svobodnega Trsta, enega od tržaških gibanj, ki se sklicujejo na STO. Prav nasproti njega, na drugi strani trga, pa domuje najbolj »italianissimo« Tržačan Menia. Marmornat balkon njegovega stanovanja daje prav na trg.
Malo potem, ko so se pristaši STO začeli, z rdečimi zastavami z vrisano helebardo v rokah, zbirati na trgu, se je Menia v črni majici pojavil na balkonu. Takoj je razobesil čez ograjo italijansko trikoloro, nato pa je začel kričati na nekaj manj kot stoglavo množico v skoraj dučejevskem slogu. Medtem ko je Mussolini z balkona Trga Venezia v Rimu stegoval roko z vsemi iztegnjenimi prsti, se je »italianissimo« odločil za fašist-komunistično varianto: štiri prste je imel stisnjene v pest, iz katere je dučejevsko štrlel le sredinec. S tako vihtečim sredincem se je začel vtikati v tržaško zgodovino in kriče ponavljal, da je Trst v Italiji. Kljub tolikšnemu napenjanju kaže, da udeležencev shoda ni prepričal ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava