Petek, 19 april 2024
Iskanje

Kdor nima spomina, izgubi zavest o sebi

20. sep. 2016 | 18:25
Dark Theme

Novembra bodo v Ricmanjih proslavili 70. obletnico postavitve spomenika padlim v narodnoosvobodilni vojni. Praznovanja, ki jih prirejajo domače društvo SKD Slavec in sekcija VZPI-ANPI Ricmanje-Log v sodelovanju z Občino Dolina, pa se bodo dejansko začela že to nedeljo. Spomin je vir miru in sožitja so prireditelji poimenovali sklop dogodkov, ki bodo zaznamovali prihodnje mesece. Kot zapisano, se bo praznovanje jubileja začelo že v nedeljo, 25. septembra, ob 16. uri, ko bo na dvorišču hotela La Fontana v Ricmanjih koncert Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič, godbe na pihala iz Ricmanj in plesne skupine Srebrna iz Senožeč, ki bo postregla s koreografijo na partizansko tematiko; v primeru slabega vremena bo koncert v občinskem gledališču Prešeren v Boljuncu.
Pomembno obletnico bodo obogatili tudi z objavo brošure, s katero so želeli osvetliti takratne dogodke in se oddolžiti padlim ter vsem, ki so v tistem zgodovinskem obdobju nesebično stopili na stran pravice in se z dejanji, ki presegajo človeško moč, uprli sistematičnemu uničevanju zavednih ljudi. Domači padli, interniranci in izseljenci oz. begunci bodo zaživeli v brošuri 70 let spomenika padlim v NOB, ki jo bodo predstavili 17. oktobra ob 19. uri v Babni hiši v Ricmanjih. Ob prisotnosti avtorja, domačina in vnetega raziskovalca krajevne zgodovine Borisa Kureta, boo delu spregovoril zgodovinar Borut Klabjan ob pevski spremljavi MPZ Pod latnikom iz Boljunca. Odporniška pesem bo v Ricmanjih zadonela 23. oktobra ob 17. uri, ko bo v Babni hiši zaživel Večer partizanskih pesmi – na odru bodo z njimi postregli pevci moške skupine Sraka iz Štandreža, Dekliška vokalna skupina Primorsko in Nonet Primorsko iz Mačkolj ter ženski zbor iz Prema. Gostja večera bo borka, partizanska učiteljica, pesnica in pisateljica Valerija Skrinjar Trz – Valči, ki bo občinstvu med drugim spregovorila o tem, kaj je partizanom pomenila pesem.
Osrednja slovesnost ob 70-letnici spomenika bo v nedeljo, 6. novembra, ob 15. uri. Prvi del svečanosti bo potekal na vaškem pokopališču ob spomeniku, kjer bo ob polaganju vencev zapel domači zbor Slovenec Slavec, drugi pa bo v Babni hiši ob 16. uri, kjer bo slavnostni govornik zgodovinar Jože Pirjevec; kulturni program bodo oblikovali domači pevci, ricmanjska godba na pihala in otroci-recitatorji domače šole Ivan Trinko Zamejski.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava