Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Gabrielli: V občinskem svetu je treba spoštovati pravila igre

22. sep. 2016 | 22:09
Dark Theme

Življenje, družina, delo, svoboda, zdravje so teme, ki so spodbudile cenjenega kardiokirurga Marca Gabriellija, da se ukvarja s politiko. Na zadnjih občinskih volitvah je kandidiral na listi Dipiazza in na njej prejel največ glasov. Odborniškega mesta zaradi delovnih obvez ne bi sprejel, z veseljem pa je sprejel mesto predsednika občinskega sveta. Ko je obiskal Primorski dnevnik (to je bil prvi medij, ki ga je obiskal), smo ga vprašali, kako je prišlo do te novosti v njegovem življenju.
Bolnišnica na Katinari in mestna hiša na Velikem trgu nista tako blizu. Zakaj ste sprejeli mesto predsednika skupščine in kako to usklajujete z vašim delom?
Od nekdaj me zanima politika, saj rad pomagam ljudem. Pomembno je zasledovati skupno dobro, čeprav ni vedno mogoče doseči zadanih ciljev. Politika je vsekakor pomemben del življenja vseh nas. Vsakdo ima seveda svoj pogled na življenje, skušati pa je treba razumeti potrebe ljudi.
Kaj vam je še najbolj pri srcu?
Med glavnimi vrednotami, ki jih spodbujam in za katere se zavzemam, so življenje, družina, delo, svoboda in zdravje. Zaradi tega sem tudi kandidiral in bil izvoljen. Svoje delo in politično dejavnost skušam usklajevati na najboljši način. Ko so mi ponudili predsedstvo občinskega sveta, sem to z veseljem sprejel. Odborniškega mesta ne bi sprejel, ker bi to težko usklajeval s svojim poklicem.
Kdo vam je ponudil predsedniško mesto, župan Roberto Dipiazza?
Recimo, da so mi ga predlagali. Sicer sem si vzel kar nekaj časa za razmislek, ker je to zahtevno delo. Postavil sem vsekakor nekaj pogojev. Med temi je možnost, da se odrečem predsednikovanju, če se bo dokazalo, da je to nezdružljivo z mojim delom.
Kakšne so bile prve izkušnje v občinskem svetu?
Glede na to, da doslej nisem imel aktivnih političnih izkušenj, sem skušal najprej razumeti pravila igre in vlogo posameznih »igralcev« oz. občinskih svetnikov. Večjih problemov doslej ni bilo, a vselej vztrajam na tem, da se vsi držijo pravil igre.
Kakšni so odnosi z občinskim odborom in večino v občinskem svetu?
Odnosi so odlični, tako z desnosredinskimi upravitelji in svetniki kot z opozicijo. Razen redkih izgredov, ko se je ozračje v dvorani mestoma razgrelo, večjih težav ni bilo. Delo poteka namreč v glavnem na osnovi dialoga in spoštovanja pravil v politični dialektiki.
Nekateri so ožigosali dejstvo, da ste zelo blizu škofiji in vodja tržaške skupine t.i. stoječih straž (it. Sentinelle in piedi). Kakšen mora biti odnos med Cerkvijo, politiko in javno upravo?
Nekateri so celo zatrdili, da sem deželni vodja te organizacije. V resnici gre za skupino ljudi, ki je nastala na facebooku in se upira zakonom, ki pretiravajo na področju osebnih svoboščin in življenja. V ta namen se člani skupine združujejo in tiho protestirajo na ulicah in trgih. Nekaj takih srečanj sem v preteklosti sam spodbudil, a to dela tudi mnogo drugih.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava