Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Magajnove fotografije vabijo

20. okt. 2016 | 17:05
Dark Theme

Kot danes delajo nekateri ljudje, ki vsak dan naredijo kak »selfie« fotografski posnetek in potem opazujejo spremembe, tako je Mario Magajna celih petdeset let delal s Trstom. Tako je bilo rečeno na današnji (20. oktobra) predstavitvi razstave Mario Magajna fotograf, ki jo bodo v sklopu projekta Magajna 100 ob stoletnici znanega in priljubljenega dolgoletnega fotoreporterja Primorskega dnevnika odprli 21. oktobra ob 18. uri v dvorani Selva v palači Gopčević, kjer bo na ogled do 4. decembra.
Razstavo so si zamislili in jo pripravili štirje subjekti: Narodna in študijska knjižnica ter Slovenski klub, Kulturno društvo Bubnič-Magajna in Slovenska kulturno-gospodarska zveza v sodelovanju z Občino Trst ter s prispevkom Dežele Furlanije Julijske krajine. Obsega 116 Magajnovih črnobelih fotografij. To je izbor, ki ga je med nekaj manj kot 260.000 posnetki, ki jih hranijo na Odseku za zgodovino in etnografijo pri NŠK, opravil znanstveni odbor, pri čemer so posnetke razdelili v tri sklope: prvi obsega fotografije, ki jih je Magajna naredil kot fotoreporter Primorskega dnevnika in so urejene kronološko ter prikazujejo tudi slovensko prisotnost v teh krajih, slovensko-italijanski konflikt in pomembnejše dogodke na Tržaškem. Drugi sklop obsega izvirne posnetke, ki jih je Magajna leta 1951 razstavljal v galeriji Scorpione, pa tudi avtorske in umetniške posnetke velikosti 40x40, ki odražajo velik umetniški naboj. V tretjem sklopu pa najdemo portrete znanih in neznanih oseb, dalje fotografije športnih dogodkov, vsakdanjega življenja v Trstu in na vasi ter posnetke otrok. Poleg tega so na ogled tudi štiri vitrine z originalnimi Magajnovimi predmeti, kot so fotografski aparati, albumi fotografij, publikacije idr..
Kot že rečeno, bo razstava odprta do 4. decembra vsak dan med 10. in 19. uro (vstop bo prost) razen ob ponedeljkih. Ob tem bo stekla tudi vrsta spremnih dogodkov, prav tako bo na voljo študija, že deluje pa tudi spletna stran www.magajna.eu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava