Sreda, 03 april 2024
Iskanje

»Odločam jaz«

21. okt. 2016 | 22:26
Dark Theme

Občina Trst ne more zapustiti t.i. Julijske medobčinske teritorialne unije. Deželna predsednica Debora Serracchiani naj zato pohiti in pripravi ustrezni zakon. Trst potrebuje poleg tega večjo varnost, z razvojem starega pristanišča in sploh pristanišča pa je pred njim rožnata prihodnost. Občinska uprava bo smelo nadaljevala s svojim delom pod vodstvom župana, ki je v prvih štirih mesecih deloval »izredno pozitivno« in bo prej ali slej »vsekakor zaprl koksarno« v škedenjski železarni. Ko pa bi prišlo do kratkega stika v desni sredini zaradi trenja med Severno ligo in drugimi desnosredinskimi strankami, bo župan poslal vse domov. Kar zadeva občinsko odbornico za šolstvo Angelo Brandi, ki zagovarja Mussolinijeve rasne zakone in je zaradi tega zapustila dvorano občinskega sveta med komemoracijo, župan ne more nadzorovati ljudi, »če gredo na stranišče«.
Tržaški župan Roberto Dipiazza je tako povedal v intervjuju za Primorski dnevnik, k temu pa dodal, da so najhujše težave zaradi komaj prestale bolezni in operacije mimo. Zaradi tega je zdaj poln elana in bo delal na tem, da se bo mesto stalno uveljavljalo na mednarodni ravni.
Od izvolitve je že minilo več kot sto dni. Kako ste doživeli začetek tretjega mandata in kako ocenjujete doslej opravljeno delo?
Prvi štirje meseci so bili izredno pozitivni. Dela je mnogo in na številnih področjih. Kot je znano, reševati probleme v Italiji ni enostavno, zato se moraš vsakega lotiti posebej. Najbolj zanimivo - v tem imam veliko sreče - je nedvomno vprašanje razvoja starega pristanišča, ki je v tem trenutku največja priložnost za razvoj Trsta.
Vaša prva zamisel je bila preselitev ribje tržnice v staro pristanišče, a stvar je zelo bolj zapletena. Kaj nameravate storiti za rast stare luke in s tem mesta?
Glede tega smo bili s predsednico Dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani in izrednim komisarjem Pristaniške oblasti Zenom D’Agostinom v tem obdobju že dva krat v Rimu, končno pa bo prišlo v Trst 50 milijonov evrov. To pomeni, da se bo lahko začela obnova v skladiščih št. 23, 24 in 25, nastal bo lahko morski muzej, v skladišču št. 26 bo Znanstveni imaginarij in še marsikaj drugega. Poleg tega načrtujemo novo cesto oziroma krožišče na cesti, ki povezuje Barkovlje z mestom in ki bo peljala neposredno v staro pristanišče. Naj dodam, da odlično sodelujem s predsednico Serracchianijevo in komisarjem D’Agostinom in je steklo zelo dobro delo, kar se ni dogajalo s prejšnjim županom Robertom Cosolinijem.
Med volilno kampanjo ste obljubili, da boste v roku 100 dni zaprli koksarno in plavž v škedenjski železarni ali vsaj začeli s postopkom za zaprtje. Koksarna je še tam in še proizvaja. Ali vam bo uspelo držati obljubo?
Med volilno kampanjo sem nakazal deset točk za zaprtje koksarne in plavža in prepričan sem, da bo do tega prišlo. Zdaj delamo na tem. Angažirali smo med drugim izvedenca Pierluigija Barbierija, ki je zadolžen za analizo emisij iz koksarne in zračnega onesnaževanja. Skratka, podatke o onesnaževanju zbiramo na lastno pest, ker ne verjamem več analizam oz. mejam, ki jih opravljajo in določajo drugi. Občanom je namreč zaradi onesnaževanja in hrupa že presedlo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava