Sobota, 20 april 2024
Iskanje

»Slovenci dajemo vtis, da nas zanima le denar«

1. dec. 2016 | 18:57
Dark Theme

»Z upravno izkušnjo na Pokrajini se poslavljam od aktivne politike,« pravi podpredsednik dosedanje Pokrajine Igor Dolenc. V isti sapi dodaja, »da v današnjem svetu, kot sicer v življenju velja pravilo nikoli ne reci nikoli«. S tem z rezervo izrečenim slovesom od politike se je pričel intervju z Dolencem.
Bil si tržaški občinski svetnik, nato deželni poslanec, potem pokrajinski odbornik in podpredsednik Pokrajine. Katera od teh izkušenj ti je najbolj ostala v srcu?
Prav gotovo prvi mandat v občinskem svetu. Na osnovi dogovora med takratnim tajnikom DSL Steliom Spadaro in komisarko KD Tino Anselmi smo osnovali napredno levosredinsko koalicijo - pravo predhodnico Oljke - in s tem omogočil izvolitev Riccarda Illy za župana. Nova občinska uprava je predramila mesto, ki je životarilo prežeto z melonarskim domotožjem na stare čase.
In kaj je dobrega prinesel Illy?
Trst je zaživel in počasi začel spreminjati svoj odnos do sosedov, predvsem pa do Slovencev. V spominu imam še vedno Illyja, ko čisti pomazan slovenski napis na tabli pri Ferlugih.
Vedno si precej kritično spremljal politična dogajanja v slovenski manjšini. Si še tako kritičen?
Seveda, saj menim, da v zamejstvu že dalj časa oblikujemo pretežno obrambno politiko. To je lahko tudi razumljivo, saj pretežno narodnostni zorni kot predpostavlja predvsem ohranjanje identitete oziroma zgodovinske in kulturne tradicije. Žal pa včasih dajemo vtis, da se pogovarjamo le o višini prispevkov in da nas dejansko zanima le denar.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava