Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Socialni resor potrebuje celega človeka«

2. dec. 2016 | 18:06
Dark Theme

Ko smo prišli v pisarno odbornika Carla Grillija, je k njemu pristopila ena od uradnic in mu prišepnila, da je uredila zadevo, ki ji jo je poveril. Na obrazu se mu je prikazal nasmeh, za trud in aktivni angažma je pohvalil učinkovitost svojega osebja. In nam rekel: »Vidite, s timskim delom se dosegajo rezultati.« Leta 2006 je prvič stopil v čevlje odbornika za socialne zadeve in nihče mu ni očital, da bi bili ti preveliki. Župan Roberto Dipiazza mu je po zmagi na volitvah brez pomislekov ponovno poveril socialni resor, ki potrebuje, tako Grilli, celega človeka.
Od nekdanjega odbornika za socialne zadeve do ponovnega imenovanja na ta položaj: kako ste preživeli vsa ta leta in kakšen bo vaš tokratni doprinos v primerjavi s predhodnim?
Ko sem zapustil mesto odbornika, sem potreboval kar nekaj časa, da sem vse skupaj presnovil, in sicer zato, ker je to pomenilo, da kompleksnih problemov nisem mogel več reševati iz prve vrste. Znašel sem se v položaju, ko sem se moral prilagajati smernicam in projektom, ki jih načeloma ne podpiram. Čeprav sem kot občinski svetnik v Cosolinijevi upravi nastopal kot del konstruktivne opozicije, se v tej vlogi nisem znašel najbolje. Meni gre bolje od rok konkretno delo kot kritiziranje drugih.
Socialna blaginja (welfare) je danes drugačna kot nekoč. Kateri so glavni problemi in značilnosti sodobnega sistema socialne pomoči?
Slika mesta, cele države in tudi širšega sveta je popolnoma drugačna kot je bila pred leti. V zadnjih petih letih smo postali žrtev gospodarske krize, ki je najprej prizadela večja mesta, kasneje tudi naše. V primerjavi s predhodno politično avanturo se moram tokrat posvečati popolnoma novim problemom, ki jih bomo lahko rešili le, če bomo prevrednotili obstoječi sistem socialne politike. Brez sistemskih sprememb ne bo premikov na bolje.
Katere socialne stiske občanov so vaša prioriteta?
Rešitev stanovanjskega problema in brezposelnosti. Ta dva problema sta v mestu najbolj občutena. Ste vedeli, da vedno več Tržačanov živi v stalnem strahu pred deložacijo? Družine, v katerih eden od članov ostane brez službe, avtomatično postanejo nezmožne plačevati najemnino ali bančno posojilo. Aktualni socialni sistem je zamišljen tako, da v takih primerih ni predvidena nobena socialna pomoč. Če socialne službe ali upravitelji ne bomo intervenirali v tej fazi, tvegamo, da se bo pritisk na naše urade še povečal. In tega si ne smemo privoščiti.
Brezdomci. Z novim pravilnikom lokalne policije brezdomci ne bodo smeli bivakirati na javnih površinah. Obstaja za njih kakšna alternativa?
Govorite z osebo, ki je med prvim mandatom lansirala projekt »Izredne razmere zaradi mraza«, v okviru katerega nudimo pomoč brezdomcem v hladnih zimskih dneh. Govorite z osebo, ki je zaslužna za odprtje dnevnega centra v Ul. Udine. Nova občinska uprava nikakor ni uperjena proti brezdomcem. Tem ljudem je treba ponuditi dostojno rešitev. Bivakiranje na cesti ali v silosu ni le nedostojno, je tudi nevarno, saj zaradi mraza lahko kdo tudi umre. In tega si jaz ne želim. Ne želim imeti na vesti ne italijanskega ne tujega brezdomca.
Je dostojno oglobiti ljudi, ki nimajo denarja niti za kruh?
S tem ukrepom občinska uprava želi odpraviti vse oblike izsiljevanja (t.i. racket). Vojno smo napovedali le tistim, ki stojijo za lažnimi berači. Občina v sodelovanju z nevladnimi in katoliškimi organizacijami dejansko zmore zagotoviti pomoč tržaškim brezdomcem. Tisti, ki potrebujejo topel obrok, prho ali odejo, so dobrodošli v centrih za brezdomce.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava