Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Iz Lonjerja v Rim, iz Rima v svet

3. dec. 2016 | 22:41
Dark Theme

Rok Oppelt od konca leta 2012 živi v Rimu, kjer si je tudi ustvaril družino, k temu pa je treba takoj dodati, da dober del tedna (in torej dober del leta) preživlja na službenih potovanjih. »Z avtomobilom sem iz službenih razlogov v zadnjem letu prevozil okrog 50.000 kilometrov, z letalom odpotujem približno trikrat na mesec. Mislim, da 70 do 80 odstotkov svojega časa preživljam na poti,« pravi 35-letni Lonjerc, ki je nekoč obiskoval znanstveni licej Franceta Prešerna, zatem pa diplomiral na tržaški fakulteti za politične vede (mednarodna smer).
Sledil je podiplomski študij iz marketinga in tržnih raziskav na tržaški šoli za management MIB, nekaj časa je potem delal pri podjetju AcegasAps (kot sodelavec odgovornega za zunanjo trgovino) in se zatem preselil v Milan. V največjem severnoitalijanskem mestu je delal na Predstavništvu slovenskega gospodarstva – »gospodarskem oddelku« Generalnega konzulata RS v Trstu (sprva je to delovalo pod okriljem javne agencije JAPTI).
Od leta 2012 pa je Rok zaposlen pri družbi Trelleborg Wheel Systems in živi v Rimu. Švedski holding Trelleborg proizvaja različne proizvode iz gume, od tesnil do cevi, ležajev ipd. »V naši hčerinski družbi pa se ukvarjamo s proizvodnjo industrijskih pnevmatik, gum za gradbeništvo, kmetijstvo (za traktorje) in gozdarstvo. Jaz skrbim za proizvajalce in trge južne Evrope ter sledim raznim projektom, moja funkcija se glasi business development manager for southern Europe,« razlaga prijazni Rok. Pri švedski družbi je zaposlen štiri leta, prvi dve leti pa je bil zadolžen za severno Afriko in Bližnji vzhod: redno je potoval v magrebske države, v Izrael, Turčijo, Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate, Katar, Bahrajn, Kuvajt ... Danes večinoma potuje po Evropi: ta teden je bil recimo v španski Malagi, prejšnji teden pa na Nizozemskem.
»Ko službeno obiščeš razne države, imaš možnost spoznati neko drugo plat, ki je kot turist ne bi mogel. To te absolutno obogati,« meni Rok Oppelt. Vzljubil je Turčijo, zelo zanimiv je Arabski polotok (čeprav denimo Doha ali Rijad nista ravno lepi mesti, »sta pa zanimivi, saj kot turist tja ne bi zašel«), na absolutno prvo mesto pa »ex aequeo« uvršča Maroko in Izrael.

Celoten članek v nedeljski tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava