Torek, 09 april 2024
Iskanje

Pozor, prihaja gripa!

12. jan. 2017 | 19:28
Dark Theme

V teh dneh, ko so se temperature spustile pod ledišče in ko so za nami družabni praznični dnevi, se je začela tudi sezona obolenj. Nekateri že bolehajo za sezonsko gripo, drugi se borijo s trebušno gripo oziroma gastroenteritisom.
O tem, kdaj lahko pričakujemo vrhunec sezonske gripe, smo spregovorili s splošnim zdravnikom Dejanom Veršo, ki ima ambulanto na Nanoškem trgu na Opčinah. Na podlagi ambulantnih obiskov o epidemiji gripe dr. Verša še ne more govoriti. Pričakuje pa, da bo sezonska gripa vrhunec dosegla konec januarja ali v prvih tednih februarja. Na vprašanje, koliko koristno je cepljenje proti gripi in če se letošnje cepivo ujema s tipi virusa gripe, ki kroži letos, je dr. Verša odgovoril, da se absolutno ujema. Cepljenje je po njegovem prepričanju koristno, pomembni pa so tudi drugi preventivni ukrepi.
Močne črevesne okužbe pa že nekaj tednov pestijo otroke. Te okužbe same po sebi niso nevarne, so bolj nadležne narave, zato obisk zdravnika ni potreben. Kaj pa zdravljenje, ko otroke napade trebušna gripa? Pediatrinja Meta Starc iz pediatrične bolnišnice Burlo Garofolo nam je razložila, da pri virusnih okužbah črevesja specifičnih zdravil ni, zato je mogoče le lajšanje simptomov. Po njenih besedah je najpomembnejše preprečevanje dehidracije, saj ta lahko ogrozi počutje. Otrokom je treba ponujati različne rehidracijske napitke, tudi take, ki so obogateni s soljo. Sogovornica je ob tem opozorila, da obolelih otrok ne smemo siliti s hrano, pri otrocih z apetitom pa dieta tudi ni potrebna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava