Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Povprečna hitrost burje za zgodovinski rekord

18. jan. 2017 | 12:21
Dark Theme

Tržaški navtični inštitut je na strehi svoje stavbe nameril najvišjo hitrost 127 km/h, hitrost 100 km/h pa je burja presegla tudi ponekod na Kraški planoti, kar se zgodi zelo poredko, kot denimo v Briščikih, kjer je anemometer Deželne meteorološke opazovalnice nameril najmočnejši sunek 107 km/h.
Izjemno visoka, med rekordnimi v zgodovini, je bila njena povprečna hitrost. Na pomolu Bratov Bandiera v Trstu je bila med 10. in 11. uro kar 93 km/h, od opolnoči do 11. ure pa 87 km/h. Ta podatek opravičuje tokratne velike nevšečnosti in težave, ki jih povzroča ter občutek njene izjemne silovitosti.
Tokratna burja nastaja zaradi zelo solidnega anticiklonskega območja nad osrednjo in vzhodno Evropo, ki v svojem središču presega 1040 hektopaskalov in globokim ciklonskim območjem nad južnimi predeli Italije.
Razlike v pritisku se bodo jutri postopno zmanjšale, posledično bo tudi burja začela postopno slabeti in bo od jutrišnjih popoldanskih ur ter v petek povečini zmerna, nato bo ob koncu tedna postopno ponehala. Nadaljevalo pa se bo povečini precej sončno ali zmerno oblačno vreme. Noči bodo hladnejše.
Video: tržaški pomol Audace danes ob 11. uri

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava