Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Zaradi nihajočega žerjava evakuirali tri stavbe

18. jan. 2017 | 14:00
Dark Theme

Burja v Trstu še naprej povzroča velike težave. Gasilci so preplavljeni s klici, v dopoldanskih urah so bili najbolj zaposleni v Istrski ulici, kjer so morali poseči zaradi nevarno nihajočega žerjava na zapuščenem gradbišču pri Magdaleni (nasproti bolnišnice Burlo). Na kraj dogodka se je pripeljala tudi lokalna policija, ki je zaprla del cestišča med Trgom Pestalozzi in bolnišnico Burlo Garofolo. Zaradi nevarnosti, da bi se žerjav prevrnil na bližnje stavbe, so gasilci evakuirali tri poslopja: vrtec, Enaip in še župnijsko poslopje Opera San Giuseppe. Zaradi močnih sunkov vetra gasilci danes ne bodo preverili stabilnosti žerjava, takoj, ko bo burja ponehala, pa bodo skupaj s pristojnimi to storili. Kot nas je opozoril namestnik poveljnika pokrajinske brigade gasilcev Aleksander Sancin, je nihanje žerjava nekaj povsem normalnega, nevarnost pa tiči v tem, da je žerjav pri Magdaleni že več let popolnoma prepuščen sam sebi in da jekla in cementa že dolgo nihče ni kontroliral. Prav zaradi tega razloga so gasilci preventivno evakuirali sosednje stavbe.
Veliko dela so gasilci imeli tudi v Ul. Marchesetti, in sicer pod domom za ostarele, kjer je burja podrla bor. Kot zanimivost povejmo, da so tržaškim gasilcem včeraj na pomoč priskočile gasilske enote iz Vidma in Benetk, danes pa iz Pordenona in Benetk.
Alarmantno stanje pa je vladalo tudi na katinarski urgenci, kjer so morali med 8. in 12. uro dopoldne oskrbeti 19 starejših občanov, ki so jih sunki vetra podrli na tla. K sreči se nihče ni resneje poškodoval, zdravstveno osebje pa vseeno poziva vse starejše občane, naj se ne odpravljajo ven, če to ni zares nujno. Burja bo začela postopoma slabeti šele jutri, ponehala pa bo konec tedna.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava