Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

13 vozov in 11 skupin za 50. Kraški pust

17. feb. 2017 | 19:03
Dark Theme

Na Opčinah bo prihodnjega 25. februarja, na pustno soboto, 13 vozov in 11 skupin oblikovalo 50. izvedbo Kraškega pusta, ki se je iz sprva skromne prireditve, ki si jo je pred pol stoletja zamislila skupina zanesenjaških navdušencev, razvila v dogodek na zelo visoki ravni, ki v sodelovanju tudi s sovodenjskim Karnivalom povezuje pustne navdušence in vasi s Tržaškega in Goriškega ter tudi s slovenske strani meje, predvsem pa predstavlja trenutek povezovanja in druženja med mladimi, ki imajo priložnost tudi, da dajo duška svoji ustvarjalnosti. Tudi to je bilo slišati na današnji (17. februarja) popoldanski predstavitvi 50. Kraškega pusta v hotelu Valeria na Opčinah, kjer so pobudo predstavili predsednik odbora Kraškega pusta Igor Malalan ter članici Beti Starc in Metka Šinigoj ob prisotnosti letošnjega pustnega kraljevskega para, ki ga tvorita kralj Pekec Suhi Teč in kraljica Pija, ki jo teran zvija, ki sta bila za tokratno priložnost izžrebana med vsemi dosedanjimi kralji in kraljicami, za to priložnost pa sta oblekla čisto nova kraljevska oblačila, delo "kraljevske šivilje" Nerine Ferfolja.
Dogajanje v okviru 50. Kraškega pusta, se bo začelo 22. februarja, ko bodo v dvorani ZKB na Opčinah ob 20.30 predstavili dokumentarec Pust je naš, ki je nastal v sodelovanju s slovenskim programom deželnega sedeža državne radiotelevizije RAI. 23. februarja bo kraljevski par ob 19. uri prispel v openski Prosvetni dom, kjer bodo odprli razstavo krožka Foto Video Trst 80 ter nižjih srednjih šol Srečka Kosovela z Opčin in Frana Levstika s Proseka, ki bodo pod mentorstvom prof. Helene Volpi tudi poskrbeli za okrasitev dvorane. Ob tej priložnosti bodo žrebali tudi startno listo vozov in skupin, nastopili pa bodo tudi godci iz Saleža. 24. februarja bo v Prosvetnem domu ob 19.30 defile mask (le-te bodo morale biti izvirne oz. sešite doma), nastopil bo tudi čarodej Jole Cole, poleg njega pa še skupina Love Guns in DJ Mitya.
Vrhunec bo 50. Kraški pust dosegel 25. februarja, na pustno soboto, ko se bo ob 14. uri začel tradicionalni sprevod, na katerem bo nastopilo 13 vozov in 11 skupin. Vozovi prihajajo iz Medjevasi-Štivana, Sovodenj ob Soči, Proseka-Kontovela, Kolonje, Štmavra, Valmaure, Praprota, Šempolaja, Bazovice, z Opčin, od Briščikov, iz Saleža in Škednja, skupine pa iz Tržiča, Nabrežine (Združenje staršev OŠ Šček), Merč, Gabrovca (SKD Drago Bojan), Repna, Opatjega sela, Padrič-Gropade (Luna puhna), rekreacijskega središča Fonda Savio iz Trsta, od Ferlugov in iz Boljunca, s skupino pa bodo nastopili tudi Vikingi. Novosti predstavljata nastopa voza od Briščikov in skupine od Ferlugov, kot gostje bodo sodelovali ptujski Kurenti, igrala pa bosta Godbeno društvo Prosek in pihalni orkester Ricmanje. Povorka se bo zaključila na pustnem borjaču Prosvetnega doma z nagrajevanjem, kjer bo za veselo vzdušje poskrbela skupina Nebojsega, na voljo pa bodo tudi kioski SK Brdina, Mladinskega krožka SKD Tabor in pevskega zbora Tabor. Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanja, delo umetnice Marise Dolce, tudi letos pa bo v sodelovanju s krožkom Foto Video Trst 80 stekel pustni foto ex tempore. Povezovalec četrtkovega in petkovega dogajanja bo Omar Marucelli, ki bo to vlogo imel tudi v soboto, ko se mu bosta pri tem pridružila še Evgen Ban in Giorgio Amodeo.
Kraški pust poteka v sodelovanju z Občino Trst, v imenu katere je pozdravil odbornik za turizem Maurizio Bucci, svoj prispevek pa je dala tudi Dežela FJK, v imenu katere je spregovoril svetnik Stefano Ukmar, svoj pozdrav pa sta prinesla tudi repentabrski župan Marko pisani in predsednik rajonskega sveta za Vzhodni Kras Marko De Luisa. Prav tako so openski pust podprli številni sponzorji na čelu z Zadružno kraško banko, v imenu katere je pozdravil predsednik upravnega sveta Adriano Kovačič. Prvič pa je bil na predstavitvi Kraškega pusta prisoten tudi Miljski pust oz. miljska občinska uprava, v imenu katere je pozdravila odbornica za proračun Mirna Viola.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava