Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Pust je naš - z ministrom vred

23. feb. 2017 | 9:42
Dark Theme

Jubilejni 50. Kraški pust je 22. februarja stopil v živo. V nabito polni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah so namreč zvečer predstavili dokumentarec Pust je naš, ob tej priložnosti pa je organizatorje in navzoče s svojo prisotnostjo počastil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Dokumentarec Pust je naš je nastal v sodelovanju s slovenskim programskim oddelkom deželnega sedeža državne radiotelevizije RAI za Furlanijo Julijsko krajino, režijo je podpisal Peter Verč, za sliko in montažo pa je poskrbel Alex Purič, prikazuje pa zgodovino Kraškega pusta od začetkov do današnjih dni skozi besede 24 pričevalcev, ki so bili protagonisti, organizatorji in sodelavci v različnih obdobjih te množične pustne prireditve.
Kot sta povedala predsednik odbora Kraškega pusta Igor Malalan in vodja slovenskega programskega oddelka RAI Martina Repinc, se je zamisel o dokumentarcu ob 50. jubileju porodila že leta 2015. Programski oddelek je nudil finančno pomoč in gradivo, ki ga sestavljajo tako posnetki državne televizije kot tudi še neobjavljeni posnetki nekaterih pobudnikov in sodelavcev Kraškega pusta, v prvi vrsti Viktorja Sosiča-Biondota iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Glavni cilj režiserja Petra Verča pa je bil prikazati vse tisto, kar se skriva za tako manifestacijo, kot je Kraški pust, se pravi delo - bolje rečeno garanje - ki ga morajo opraviti tako člani organizacijskega odbora kot prizadevni pustarji po kraških vaseh zato, da prireditev uspešno steče. Verč je hotel, da je dokumentarec čim bolj pristen, avtentičen in domač, zato v njem ni pripovedovanja, ampak samo pričevanja protagonistov, veliko je tudi glasbe.
Številne udeležence openskega večera, katere so presenetili tudi učenci Nižje srednje šole Srečka Kosovela, ki so zapeli pesem, ki jo je v 70. letih Tullio Možina posvetil ravno Kraškemu pustu, je pozdravil minister Gorazd Žmavc (Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je tudi finančno podprl manifestacijo), za katerega Kraški pust ni le etnološki dogodek, ampak tudi ena od oblik čezmejnega druženja in povezovanja ljudi, predvsem mladih, ki s tem tudi ohranjajo kulturno dediščino, koristno preživljajo prosti čas ter povezujejo slovensko narodno skupnost v Italiji. Svoj pozdrav in voščilo so prinesli tudi podpredsednik ZKB Dragotin Danev, podpredsednik deželnega sveta FJK Igor Gabrovec, podžupan Občine Sežana Rado Pirjevec, predstavnica Sklada Mitja Čuk Melita Malalan in predsednik sovodenjskega društva Karnival Luka Pisk. Kraljevski par 50. Kraškega pusta - kralj Pekeč Suhi Teč in kraljica Pija, ki jo teran zvija - pa sta ministru Žmavcu poklonila prvi dvd dokumentarca Pust je naš ter umetnino Marise Dolce, ki jo bodo podelili tudi vsem sodelujočim vozovom in skupinam na letošnjem jubilejnem 50. Kraškem pustu.
Drugače bo dokumentarec na sporedu po slovenskem televizijskem programu RAI na pustno nedeljo, 26. februarja, ob 20.55 s ponovitvijo 2. marca ob isti uri. Na sporedu pa bo tudi po TV Koper 27. februarja ob 22.30 in 2. marca ob 18. uri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava