Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Ženske na čelu DUS

24. feb. 2017 | 16:53
Dark Theme

Deželno upravno sodišče DUS bodo po novem vodile ženske. Predsednik Umberto Zuballi je nemreč po štirih letih še zadnjič slovesno odprl sodno leto deželnega upravnega sodišča DUS, saj se bo v kratkem upokojil, njegovo mesto pa bo prevzela sodnica Oria Settesoldi, ki se bo pridružila kolegicama Manueli Sinigoi in Alessandri Tagliasacchi. »Po novem bomo torej pri nas potrebovali modre kvote,« je hudomušno uvedel svoj zadnji nagovor.
Tako kot že večkrat je Zuballi še enkrat poudaril, da je pomanjkanje osebja daleč največja težava sodišč nasploh. »Mi smo danes samo v treh, tako da si ne moremo dovoliti niti prehlada; pomoč smo morali večkrat poiskati pri sodnikih drugih upravnih sodišč. Sicer pa se zavedam, da nismo nobena izjema, saj je to hud problem, ki pesti vso Italijo.« V isti sapi pa je dodal, da ima malo sodišče tudi kako prednost, kot je tista, da je bliže državljanom kar po njegovi oceni dovoljuje hitrejše reševanje sporov. Sicer pa je dodal, da računa, da bo nekaj več kisika prispeval razpis za 45 novih sodnikov, ki pa se ne premika že dve leti.
Postregel je tudi z nekaterimi številkami. Tistimi od vloženih prizivov, na primer, ki jih je bilo v preteklem letu 501, toliko kot leta 2015: takrat jih je bilo 70 povezanih z medobčinsko julijsko unijo. Lani pa ni bilo tako, saj jih je največ prikapljalo s področja gradbeništva in urbanistike (79) zlasti zaradi uvedbe novega prostorskega načrta tako v Trstu kot v Pordenonu, pa tudi zato ker se gradbeni sektor končno vleče iz gospodarske krize, je ocenil. Več pritožb so prešteli v javnih naročilih (60) pa tudi s strani tujcev iz držav zunaj EU (49), zaradi zavrnitve ali preklica dovoljenj za bivanje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava