Petek, 19 april 2024
Iskanje

Od 1. junija brez tovornjakov pri Bazovici

4. mar. 2017 | 21:05
Dark Theme

Na cesti, ki vodi z nekdanjega mejnega prehoda na Pesku do Bazovice in dalje proti Trstu (mimo t.i. ključa nad Lonjerjem), od 1. junija ne bo več tovornjakov. Občina Trst, Občina Dolina in družba Anas so po pogovorih z Občino Hrpelje-Kozina in Republiko Slovenijo dosegli sporazum, ki bo najbrž krepko izboljšal življenje prebivalcev na tem območju, tudi promet pa bo imel veliko korist. Dovolj je pomisliti, da so v občini Hrpelje-Kozina včasih zabeležili kar tri tisoč tovornjakov dnevno.
Novost sta v Mestni hiši predstavila tržaški župan Roberto Dipiazza in župan Občine Dolina Sandy Klun ob udeležbi direktorja tržaškega oddelka družbe za avtoceste ANAS Maura Riccija. Klun je govoril tudi v imenu županje Občin Hrpelje-Kozina Saše Likavec Svetelšek, ki se iz zdravstvenih razlogov srečanja ni mogla udeležiti.
Dipiazza in Klun sta razložila, da je bil pred kratkim na vrsti pomemben sestanek na tržaški prefekturi, ki so se ga poleg vladne komisarke Annapaole Porzio udeležili tudi predstavniki slovenskega notranjega ministrstva. Na srečanju so se dogovorili, da bo 1. junija na prometnici, ki povezuje križišče nad Lonjerjem oziroma v bistvu pokrajinsko cesto št. 202 z Bazovico in Peskom, začela veljati prepoved prometa za več kot 7,5 tone težka vozila.
Skratka, tovornjaki na italijanski strani ne bodo smeli v bistvu zapustiti hitre ceste. Tisti, ki bodo npr. pripeljali iz Moščenic in bodo namenjeni na Reko, bodo morali zaviti proti Fernetičem ali nadaljevati do Škofij, kjer bodo tako ali drugače nadaljevali pot na slovenskem avtocestnem omrežju. Na slovenski strani bo isto veljalo za cestni odsek med Peskom in Kozino oziroma krožiščem pri igralnici. Kar pa zadeva cesto med Kozino, Hrpeljami in Rupo, je zadeva še stvar dogovarjanja na slovenski strani. To je vsekakor drugo vprašanje. Tovornjaki, ki bodo prispeli z Rupe do Kozine in bodo namenjeni v Italijo, bodo morali vsekakor zaviti na slovensko avtocestno omrežje. Ostaja za zdaj odprto vprašanje, kako zadeve urediti na mejnem prehodu za Lipico.
Tako na italijanski kot na slovenski strani bodo seveda veljale izjeme za tovornjake, ki delujejo na lokalni čezmejni ravni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava