Petek, 12 april 2024
Iskanje

Cesta okusov in vina za promocijo Krasa

21. mar. 2017 | 16:49
Dark Theme

Ceste okusov in vina so lahko pomemben dejavnik promocije in ovrednotenja ozemlja pod pogojem, da se ponudba ne omeji na obisk vinogradov in kleti ter pokušnjo vin, ampak da zaobjame tudi ostale tipične pridelke in proizvode danega območja, dalje gostinsko in hotelsko ponudbo ter zgodovinsko in kulturno dediščino oz. če obiskovalcu zna predstaviti »dušo« tistega ozemlja. To velja tudi za Kras, za kar pa je potrebno sodelovanje krajevnih operaterjev. To izhaja iz večerne predstavitve projekta Cesta okusov in vina, ki je 20. marca potekala v dvorani mednarodne poslovne šole MIB na Frnedu v organizaciji deželne agencije za turistično promocijo PromoTurismo FVG, poslovne šole MIB in Lokalne akcijske skupine (LAS) Kras.
Srečanje je bilo že devetnajsto v okviru predstavitve deželnega zakona št. 22 iz leta 2015, ki uvaja ustanavljanje t.i. cest okusov in vina v Furlaniji Julijski krajini, zamisel pa so orisali Pierpaolo Penco, ki je na poslovni šoli MIB odgovoren za tečaje za vinarska podjetja, marketinški direktor deželne agencije PromoTurismo FVG Bruno Bertero in predsednik LAS Kras David Pizziga. Po njihovih besedah so vinske ceste danes učinkovite le, če prispevajo k organizirani ponudbi in promociji danega ozemlja: današnji turist išče predvsem izkušnje, občutke, kraje, ki pripovedujejo o nekem načinu življenja, zato mu je treba nuditi celo vrsto informacij in ga postaviti v središče pozornosti, kar je ključ za uspeh.
Deželni zakon št. 22/2015 namenja cestam okusov in vina 300.000 evrov, predvideva pa šest območij, od katerih je eno posvečeno Krasu in Trstu. V letošnjem letu se bo začela prva faza izvajanja zakona z oblikovanjem spletne strani in združevanjem zainteresiranih operaterjev (kmetovalcev, gostincev, vinogradnikov idr.) v mrežo. Zainteresirani se lahko prijavijo do 31. marca letos, pri čemer morajo izpolniti prijavnico in poravnati vpisnino v višini 200 evrov, katerim je treba dodati tudi DDV.
Med predlogi v okviru ponudbe tovrstne ceste so npr. enološki treking, pokušnja pršutov, ekskurzije po kraški gmajni peš ali z mulami, ribiški turizem, pa tudi obisk krajevnih pražarn.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava