Sreda, 24 april 2024
Iskanje

V znamenju starodobnikov

1. apr. 2017 | 19:09
Dark Theme

2. aprila bo za ljubitelje starodobnih vozil napočil veliki dan, saj bo z Velikega trga oz. s Trga Foro Ulpiano startala dirka starodobnikov Trst-Opčine Historic 2017 v spomin na dirko, ki je potekala od leta 1911 do leta 1971. Dirko prireja klub ljubiteljev starodobnikov Venti all’Ora v sodelovanju z Opčino Trst in konzorcijem Centro in Via - Skupaj na Opčinah, z njo pa se bo zaključil tudi t.i. Teden motorjev.
Program je prešel v živo 31. marca, ko je dopoldne trg Škavenca na Opčinah zaživel po zaslugi okoli dvesto otrok krajevnih šol, ki so se pomerili v gasilskih veščinah v okviru že tradicionalne manifestacije Pompieropoli, danes (1. aprila), pa so starodobniki iz Italije, Slovenije, Avstrije in Nemčije opravili vožnjo na čas, pri čemer so startali z Velikega trga in prispeli na Opčine, od koder bodo zvečer znova krenili proti Trstu. Na Opčinah je zaživel tudi sejem rabljenih predmetov, stekle so tudi kulturne in slikarske pobude, možno si je bilo ogledati tudi openske bunkerje, ki jih bo možno obiskati tudi 2. aprila med 9. uro in 14.30, na prošnjo pa tudi ob 15.30 (prošnje je treba poslati po elektronski pošti na naslov get.trieste@gmail.com).
2. aprila bo zaživela tudi dirka. Starodobniki se bodo ob 8. uri zbrali na Velikem trgu in Trgu Foro Ulpiano. Ob 9.15 bodo z Velikega trga startala vozila v okviru dirke za kategoriji »Tourist« in »Historic«, ob 11. uri pa s Trga Foro Ulpiano tista, ki sodelujejo v tekmovalni dirki Vzpon prvakov (La Salita dei Campioni). Le-ta bodo vozila do Obeliska, kjer bodo na ogled, ostala pa se bodo podala na vožnjo po Krasu. Na Opčinah si bo mogoče ogledati tudi zgodovinski openski tramvaj, starodobniki pa se bodo po dirki ponovno odpravili v Trst, kjer je prihod predviden na Velikem trgu od 14. ure dalje.
Omeniti velja, da bodo ob priložnosti dirke nekatere ulice zaprte za promet. To velja zlasti za ulici Fabio Severo in Alfonso Valerio ter za Novo cesto za Opčine, kjer bo med 9. in 15. uro prepoved prometa na odseku med Trgom Foro Ulpiano in openskim krožiščem. Prav tako bodo preusmerili nekatere javne avtobusne proge. Vsekakor so informacije v zvezi z dirko in omejitvami na voljo na spletnih straneh www.clubdeiventiallora.org, www.lasalitadeicampioni.it in www.triestetrasporti.it ter na zeleni številki 800-016675.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava