Nedelja, 31 marec 2024
Iskanje

Zadnji slovenski »botegher«

14. apr. 2017 | 21:12
Dark Theme

V trgovini z jestvinami v Ul. Risorta bo danes še zadnjič odprl vrata Ervin Mezgec, zadnji slovenski »botegher« - kot sam pravi - na območju med Sv. Jakobom, Sv. Justom in Staro mitnico oziroma Trgom Garibaldi. Trgovina bo še naprej odprta, saj jo je prevzela Florentina, ki jo bo upravljala skupaj z možem Stefanom. Oba sta po rodu iz Romunije in bivata v Italiji že deset let, mlada upraviteljica pa si je nabrala mnogo izkušenj, ko je bila zaposlena v znani pekarni-slaščičarni v Modeni.
Mezgec je prvič stopil v trgovino leta 1961, ko je še kot otrok pomagal očetu Giuseppeju. V 60. in 70. letih so bile jestvine na tem območju dejansko domena Slovencev. Trgovin z jestvinami je bilo kar osem: pri Sv. Jakobu je bila v Istrski ulici na vogalu z Ul. Industria nasproti cerkve na Šentjakobskem trgu trgovina Kljun, nekaj metrov naprej v prostorih zdajšnje sladoledarne je bila trgovina Preloh. Še nekaj metrov stran na vogalu, kjer je danes banka, je bila trgovina Dovgan. V bivši pralnici pri Sv. Jakobu je bila trgovina Tomažič, v Ul. San Marco je bila nasproti rekreacijskega središča trgovina Marc. Dalje je bila na Trgu Puecher trgovina Nadlišek, na Garibaldijevem trgu pa trgovina Batista.
Zadnja slovenska trgovina je bila Mezgečeva, ki bo od prihodnjega tedna v drugih rokah. Mezgec je to trgovino prevzel v svoje roke leta 1974 in jo od takrat vodil do danes. V teh letih se je marsikaj zgodilo, zdaj pa je čas za zaslužen pokoj. Mezgec je v vseh teh letih delal povprečno deset ur na dan, ritmi pa so postali nevzdržni, saj je nujno prilagajanje okusom in potrebam odjemalcev.
V 43 letih je bilo pač mnogo sprememb. Razlika je v tem, da je prihajalo nekoč do sprememb vsakih deset let, zdaj pa so spremembe vsak mesec. Kako je Mezgec kljuboval tem spremembam v teh desetletjih? Nujna je specializacija, pravi Mezgec in glede tega v isti sapi spominja, da je v okviru Okusov Krasa dvakrat sodeloval na milanskem expu, kjer je nudil nekaj svojih specialitet.
Velja tu spomniti, da je bil Mezgec vrsto let član Slovenskega deželnega gospodarskega združenja. Kar 24 let (do lani) je bil na čelu sekcije trgovine na drobno SDGZ, poleg tega je bil član različnih komisij na tržaški Trgovinski zbornici. Šest let je bil tudi podpredsednik odbora za trgovino in razvoj Trieste City Club.
Zahteve ljudi in tudi ponudba so danes popolnoma drugačne. Temu se morajo majhne trgovine tudi prilagoditi. Mezgec je že lani odšel v pokoj in iskal nekoga, ki bi prevzel trgovino. Obrat sta nazadnje prevzela Florentina in Stefan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava