Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

Na Opčine se vrača rešilec 118

20. apr. 2017 | 17:08
Dark Theme

Opčine in celoten Kras bosta 28. aprila deležna velike pridobitve, saj bo ponovno začel delovati rešilni avtomobil službe 118, ki bo 24 ur na 24 na razpolago za posege na tamkajšnjem ozemlju. Rešilec se po dolgoletni (po nekaterih trditvah vsaj dvajsetletni) odsotnosti vrača na isti naslov, kjer je nekoč že deloval, se pravi v Proseško ulico 12. Openski sedež reševalne službe bo v prostorih, ki jih je odstopilo Združenje za zaščito Opčin, ki je skupaj s konzorcijem Centro in Via Skupaj na Opčinah izkoristilo reformo deželnega zdravstva, na podlagi katere so preuredili tudi reševalno službo 118, ter nastopilo pri pristojnih upravah in ustanovah, da bi se v »prestolnico« vzhodnega Krasa vrnil rešilec. Kot piše v sporočilu za javnost, bo vozilo dejavno na celotnem kraškem ozemlju in na sosednjih območjih, na voljo pa bo tudi operativnemu središču v Palmanovi za reševalne posege v mestnem središču.
Drugače je bil v preteklosti rešilec že prisoten na Opčinah, potem so službo ukinili, pri čemer je po besedah predsednika Združenja za zaščito Opčin Daria Vremca prav odsotnost rešilca v vasi prispevala k temu, da je v preteklosti marsikatera oseba umrla, ker ni pravočasno prejela pomoči. Upati je, da se to z novim rešilcem ne bo več zgodilo, pravi Vremec.
Novi rešilec, so povedali pri službi 118, bo tipa ALS, se pravi da bo šlo za napredno reševalno vozilo s popolno opremo za posege katerekoli vrste. To pomeni, da bo opremljeno z vsemi zdravili, napravami za oživljanje, pa tudi z monitorjem in defibrilatorjem v slučaju težav s srcem. Preko monitorja bodo lahko v realnem času sporočili podatke koronarni enoti bolnišnice na Katinari, kjer bo kardiolog prav tako v realnem času lahko ocenil stanje pacienta in ugotovil najprimernejšo lokacijo za hospitaliziranje. Poleg tega bo na Krasu še naprej na voljo že delujoči zdravniški avtomobil, ki ima svoj sedež v prostorih Civilne zaščite v Križu.
Po besedah Daria Vremca je rešilec druga pomembna pridobitev za Opčine in Kras, potem ko se je pred časom center za analize iz poslopja za župnijsko cerkvijo preselil v nove prostore na Dunajski cesti, kjer za razliko od prej deluje ves teden. Tretja pridobitev bo center za primarno oskrbo CAP, ki naj bi, tako Vremec, po zagotovilih direktorja tržaškega zdravstvenega podjetja Nicole Delli Quadrija zaživel v teku letošnjega leta. Center naj bi uredili v stavbi ustanove ATER v neposredni bližini doma za ostarele Capon. Tam bi delovali služba prve pomoči, družinski zdravniki in zdravniki specialisti, med katerimi bo tudi pediatrinja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava