Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Spodbudni uspehi ob finančnih skrbeh

20. apr. 2017 | 19:06
Dark Theme

Problematika finančnih sredstev, pridobitev akademske ravni študija in javno priznanje: obravnavi teh vprašanj, ki so ključnega pomena za nadaljnji razvoj, je bil v glavnem posvečen občni zbor Glasbene matice, ki je potekal v sredo zvečer v dvorani ZKB na Opčinah in na katerem so izvolili nov odbor, ki bo glasbeno ustanovo vodil v naslednjem triletju.
Srečanje se je pričelo s harmonikarskim nastopom Ivane Kresevič iz razreda prof. Fulvija Jurinčiča. V predsedniškem poročilu je Milena Padovan izpostavila, da je šola lani še dodatno pospešila tempo svojega delovanja - dvojezično monografijo GM so predstavili na Dunaju, nastal je Deželni arhiv GM v FJK, ki ga nameravajo nadgraditi s popisom in digitalizacijo notnega gradiva. Kljub trudu, ki je bil vložen v to, da bi se GM vrnila v Narodni dom, je ta rešitev vse bolj oddaljena, glede Trgovskega doma pa so tik pred podpisom konvencije za uporabo prostorov, v katere bodo lahko vstopili šele čez nekaj let.
Na Goriškem je GM s podpisom Dogovora o sodelovanju navezala konkretnejše stike s SCGV Emil Komel. Z zadoščenjem in ponosom bodo 13. maja praznovali 40-letnico delovanja GM v Benečiji, »kjer ne občutijo delitev« in tudi v Kanalski dolini se glasbena šola dobro razvija.
Ker sedanja predakademska raven dela na GM ni javno priznana, želi šola pridobiti avtorizacijo s strani ministrstva za izdajo univerzitetnih naslovov prve stopnje. Tudi glede tega je nujen širši dogovor o viziji zamejskega glasbenega šolstva, ki bi ga morali načeti tudi krovni organizaciji.
Z novim sistemom financiranja, ki ga uvaja Dežela, je negotov priliv 150 tisoč evrov (20 %) v blagajno GM, kar vzbuja zaskrbljenost. V zadnjih letih je šola postopno uredila status osebja in namerava sestaviti delovno skupino za preučitev možnosti varčevanja oz. pridobivanja prejemkov. Omeniti velja, da je šola nastavila svojo novo spletno stran, ki še nastaja.
O delovanju šole, ki je bilo lani razvejano, plodno in uspešno, je poročal tajnik Janko Ban, ki po novem, tako kot Igor Kocijančič, ne bo več sedel v upravnem odboru. GM ima skupno 63 profesorjev (17 redno nastavljenih) in v njenem okviru je dejavnih več kot 800 aktivnih ljubiteljev glasbe, mnogi od katerih dosegajo visoka priznanja.
Ravnatelj Bogdan Kralj se je v svojem poročilu zaustavil pri kakovostnih rezultatih, ki jih dosegajo glasbeniki, sodelovanju z videmskim konservatorijem in cilju, ki ga predstavlja podržavljenje šole. V pripravi je podpis konvencije o sodelovanju tudi s tržaškim konservatorijem. »Orkester GM je cvet v gumbnici naše ustanove,« je dodal.
Po poročilih skupin - Valentina Sancin za zbor J. Gallus, Igor Zobin za Orkester GM in Eva Pozzecco za zbor Vikra - je bilo na vrsti še blagajniško poročilo, ki ga je prav tako podala Padovanova. Leto 2016 se je sklenilo z izgubo 29 tisoč evrov, ki jo bodo krili z uporabo sredstev iz premoženjskega sklada. Od skupnih dohodkov, ki znašajo milijon 165 tisoč evrov, porabi šola za osebje milijon. Po poročilu, ki ga je v imenu nadzornega odbora prebral Rudi Pobega, so člani soglasno odobrili predstavljeni obračun za lansko leto in proračun za 2017.
V razpravi je bila podčrtana nenadomestljiva vloga GM v FJK ter izražena želja, da bi šola imela v Trstu svoj stalen sedež. Na volitvah so bili soglasno izvoljeni v nov odbor GM, ki ga sestavljajo Dean Krebel, Milena Padovan, Barbara Rudolf, Mojca Šiškovič, Danjel Vidmar, Paolo Zobec, Aleš Doktorič, Peter Gergolet, Marisa Pelesson, Davide Clodig, Michele Coren, Valentina Pahor, Rodolfo Pobega in Walter Stanissa.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava