Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Amerika je ignorantska«

21. apr. 2017 | 20:12
Dark Theme

»Donald Trump je impulziven, iracionalen in nepredvidljiv. Je neotesanec, ki vsekakor ni moj predsednik,« je bil v pogovoru z nami neposreden prvi gost tridnevnega novinarskega festivala Link Alan Friedman. Ameriški novinar, ki je poklicno kariero nadgrajeval tudi v Angliji in Italiji (na javni televiziji je med drugim vodil zelo popularne oddaje o gospodarstvu), si je pred včerajšnjim nastopom vzel tudi čas tudi za novinarje, za vsakega posebej, in postregel s kar nekaj pikrimi in ciničnimi izjavami.
Pozdravljeni gospod Friedman. V Trstu predstavljate vašo zadnjo knjigo Questa non è L'America (To ni Amerika), ki je nekakšen manifest proti nekdanjim ameriškim predsednikom in ne samo proti Trumpu. Kako to?
Je obtožba Ronalda Reagana, Georgea Busha, Billa Clintona , Baracka Obame in Donalda Trumpa. Politikov torej, ki so Združenim državam Amerike vladali v zadnjih tridesetih letih. Rušili so sisteme, po katerih so Američani nekoč sloveli.
Trump morda še najbolj. Njegova volilna kampanja je bila zavita v šopek rasističnih in šovinističnih izjav, zdaj pa konkretno grozi tujim državam. Tudi z bombami. Se moramo bati Trumpove zunanje politike?
Po mojem gre samo za izkazovanje mišic. S temi zadnjimi ekstremnimi ukrepi je sicer Trumpova priljubljenost doma za nekaj odstotnih točk narasla, a v naslednjih mesecih se bo moral malce brzdati. Čeprav se pri njem nikoli ne ve, saj je mož presenečenj. Amerika pa ignorantska.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava