Sobota, 06 april 2024
Iskanje

»Falcone nam je pokazal pot, ki ji moramo slediti«

23. maj. 2017 | 17:37
Dark Theme

V Trstu, tako kot drugod v Italiji, so se danes spomnili slovitega italijanskega sodnika in borca proti mafiji Giovannija Falconeja, ki ga je točno pred 25 leti ubila zloglasna sicilska mafija. Tržaška slovesnost je potekala v dvorani porotnega sodišča, kjer se je zbralo približno 200 šolarjev različnih tržaških, goriških in videmskih višjih šol, na državni ravni pa je - mimogrede - spomin na pogumnega sodnika skupno počastilo kar 70 tisoč šolarjev.
Dijaki, ki so sodelovali v nacionalnem projektu #PalermoChiamaItalia Fundacije Falcone in Ministrstva za šolstvo, so že v preteklih mesecih na različnih delavnicah slišali, da je bil Giovanni Falcone ubit 23. maja 1992 v bombnem napadu, za katerim je stala mafija, in sicer na avtocesti pri Capaciju v bližini Palerma skupaj s soprogo Francesco Morvillo in tremi telesnimi stražarji. Učili so se tudi o Paolu Borsellinu, Falconejevem najtesnejšem sodelavcu, ki je pomagal pri preganjanju zločinov Case nostre in je bil skupaj s telesnimi stražarji ubit le dva meseca za Falconejem (prav tako v bombnem napadu). Na temo dvojnega umora in zakonitosti so dijaki v tem šolskem letu pripravili različne elaborate, ki so jih predstavili na slovesnosti v tržaški sodni palači.
To je uvedel generalni odvetnik Federico Prato, ki je dijakom uvodoma predstavil simbolni pomen dvorane porotnega sodišča, kjer je potekal največji tržaški proces v povojni zgodovini. Tu so namreč sodili obtoženim vojnih zločinov v tržaški rižarni, na procesu pa je, tako Prato, sodelovalo kar 180 prič in 30 odvetnikov oškodovanih strank. O dediščini Giovannija Falconeja je nato spregovoril namestnik tržaške prefektinje Rinaldo Argentieri, ki je povedal, da se tudi četrt stoletja po brutalnem umoru dveh neumornih borcev proti mafiji še vedno ves naježi, ko se govori o njiju. Ob koncu svojega posega je apeliral na mladino, naj vedno spoštujejo načela zakonitosti in naj branijo svoje ideale. »Pri tem naj vam bo Falcone za zgled. Z življenjem je plačal »napako», da je stopil na prste mafiji.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava