Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Burja bo žvižgala med  Boramato

24. maj. 2017 | 18:39
Dark Theme

Ne Veliki trg, ki je menda edini sredozemski trg, ki ima namesto četrte stranice morje, ne Miramarski grad, ki ga na leto obišče več tisoč turistov, nista glavni znamenitosti Trsta. Vsakomur, ki govori o Trstu, na misel namreč pride najprej burja, veter vseh vetrov, katerega moč domačini najbolj začutijo v zimskih mesecih. Veter, ki se s kraškega roba spušča proti morju, bo osrednji protagonist že tretje izdaje prireditve Boramata, ki sta si jo zamislila Rino Lombardi iz Muzeja o burji in Federico Prandi iz agencije Prandicom. Ljubitelja burje sta format prireditve letos razširila, dogajanje pa sta preselila na Ponteroš, kraj, kjer burja »pometa kot za šalo.« Tu se bo dogajalo med 1. in 4. junijem.
Za predstavitev letošnje izdaje zanimive prireditve so organizatorji izbrali tržaški Eataly, kraj torej, ki je posvečen vsem vetrovom. Organizatorja sta na srečanju z novinarji napovedala pester koledar dogodkov, osrednja novost 3. Boramate pa bo bo sodelovanje s festivalom Mittelfest. Ta se bo v dneh vetrovnega festivala predstavljal v Trstu, burja pa se bo med 15. in 25. julijem preselila v kulturni Čedad.
Federico Prandi je v nadaljevanju povedal, da bodo na Ponterošu za to priložnost uredili posebno montažno galerijo vetrov, v kateri bo štiri dni gostoval začasni Muzej burje. V njem bodo obiskovalci lahko občudovali dokumentarne posnetke, fotografije, knjige in drugo gradivo o burji. Pod milim nebom bo na ogled razstava fotografa Andree Lasorte, ki je vedno na preži za dober vetrovni posnetek.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava