Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Robert Capa - vojni fotograf na strelski liniji

26. maj. 2017 | 16:45
Dark Theme

»Če tvoje fotografije niso dovolj dobre, nisi dovolj blizu.« To je stavek, mantra, ki je vodila enega najpomembnejših vojnih fotografov Roberta Capo. V Budimpešti rojeni fotograf, ki je bil rojen leta 1913 kot Endre Ernö Friedman, je bil zelo blizu, v samem središču velikih vojn 20. stoletja. Vsa ta Capova bližina strelskim linijam je razvidna na retrospektivni razstavi Robert Capa v Italiji, ki so jo sinoči odprli v Muzeju podob Alinari na gradu sv. Justa. Retrospektiva, ki v fokus med drugim postavlja fotografove posnetke v Italiji v letih 1943 in 1944, je rezultat sodelovanja med Fundacijo Fratelli Alinari in Madžarskega narodnega muzeja v Budimpešti, razstava pa bo v Trstu gostovala do 17. septembra.
Na včerajšnji uradni predstavitvi razstave je predsednik Fundacije Fratelli Alinari Claudio de Polo Saibanti spomnil, da se je v preteklih mesecih Capova reportaža izkrcanja zavezniških čet v Italiji ustavila v mestih, kot so Firence, Genova, Milan in Parma. »Italijanska turneja se končuje v Trstu, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali prav posebno razstavo, saj smo na ogled postavili 35 črnobelih fotografij in več kot sto multimedijskih in interaktivnih podob, ki brez tehnološkega pretiravanja dokumentirajo vojno dogajanje v Evropi, pri čemer smo poudarek dali vojaškim akcijam v Italiji,« je razložil predsednik fundacije. Predstavitve se je udeležil tudi pisatelj, režiser in dramaturg Giorgio Pressburger, ki Capo ne vidi zgolj kot dokumentarnega fotografa, temveč kot umetnika.
In kaj ponuja tržaška razstava? Obiskovalec lahko vidi fotografijo izkrcanja zavezniških čet na Siciliji julija leta 1943, pa tudi izkrcanje v kraju Anzio februarja leta 1944. Pretresljiva je fotografija vojakov, ki so obdani z ruševinami Glavne pošte v Neaplju (posnetek z dne 7. oktobra 1943). Čeprav je bil Robert Capa z dušo in telesom vojni fotograf, je bil sposoben v kamero ujeti človečnost, toplino in intimo svojih subjektov. Vse to je odlično vidno na fotografiji z nasmejanimi obrazi krajanov kraja Monreale, ki so ameriške čete odprtih rok sprejeli 23. julija 1943. Čudovit je posnetek iz Agrigenta, kjer se po osvoboditvi ležerno sprehaja običajna večgeneracijska italijanska družina, zabavna pa je fotografija, ki kaže čistilca čevljev, ki lošči čevlje ameriškega vojaka, ob njem pa stoji zaljubljeni par. V vseh teh posnetkih so izvrstno zajeti upanje, ideje in veselje do življenja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava