Petek, 05 april 2024
Iskanje

»Trst vrata na vzhod, temeljna vloga Slovenije«

17. jul. 2017 | 21:57
Dark Theme

Evropa se je znašla v velikih težavah, ker so imeli ljudje občutek, da ni bila sposobna kljubovati hudi krizi, najhujše težave pa so bile zaradi evra in migrantov. Donald Trump, brexit in še drugi pojavi so se uveljavili z obljubami po povratku v preteklost, toda Evropska unija mora gledati naprej. Temeljno bo vsekakor sprejemati globalizacijo in dejstvo, da obstajajo novi velikani, kot sta Kitajska in Indija. Če bomo zatisnili oči, nas čaka prepad.
To je povedal nekdanji predsednik italijanske vlade Enrico Letta, ki je sinoči v kavarni San Marco predstavil svojo zadnjo knjigo »Contro venti e maree - Idee sull'Europa e sull'Italia«.
Evropa ima torej še dobre možnosti. Kakšno vlogo ima lahko Trst?
Trst je krasno mesto in je dejansko postalo prestolnica Italije, kar zadeva odnose z vzhodom. Geopolitika se v tem času zelo spreminja. Trst postaja zaradi tega vedno bolj zanimiv in pomemben in gre preko vsakega standardnega pojmovanja o meji. Dovolj je pomisliti na nedavni vrh o zahodnem Balkanu, ki so se ga udeležili italijanski, nemški in francoski liderji. Uspeh vrha je bil zelo spodbuden in je treba to priložnost zagrabiti, tudi mesto pa je bilo in še bo ovrednoteno.
Ali lahko Trst res postane vrata za vzhod?
Vrh je to dokazal. Svet se danes premika proti vzhodu in v to se je treba zamisliti. Italijani pa morajo opraviti svojo izbiro, tj. ali premikati se v duhu novega časa ali proti njemu. Italija razpolaga z vsem potrebnim potencialom, Trst pa lahko res predstavlja njena vrata.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava