Torek, 16 april 2024
Iskanje

Plinovod: priziv Dežele na DUS Lacija

19. jul. 2017 | 20:02
Dark Theme

Dežela Furlanija Julijska krajina je na Deželno upravno sodišče Lacija vložila priziv proti odloku, s katerim je italijansko okoljsko ministrstvo dalo pozitivno mnenje o skladnosti z okoljem načrta za izgradnjo plinovoda Trst-Gradež-Vileš, ki ga je bila predložila družba Snam rete Gas spa.
O tem je s sporočilom javnost seznanila predsednica deželne vlade Debora Serracchiani: znano je namreč, da Dežela odločno nasprotuje načrtu za gradnjo plinovoda, saj je le-ta tesno povezan z načrtom za gradnjo uplinjevalnika pri Žavljah, za katerega se zavzema družba Gas Natural, vendar mu prav tako nasprotuje deželna uprava, ki je svoj prvi priziv na DUS vložila že leta 2015.
O načrtu uplinjevalnika se mora DUS še izreči, vendar deželna predsednica opozarja, da je Dežela v svojem energetskem načrtu poudarila voljo, da ne dovoli gradnje uplinjevalnika, ker je po njeni oceni projekt predimenzioniran ter v nasprotju s predvideno krepitvijo pristaniškega prometa, kar je italijanski vladi dobro znano.
Zato prav iz nasprotovanja uplinjevalniku izhaja odločen »ne« z le-tem povezanemu plinovodu, pri čemer Serracchianijeva opozarja, da je pozitivno mnenje ministrstva o skladnosti z okoljem prišlo, čeprav so bila mnenja Dežele, Pristaniške oblasti in Občine Trst popolnoma negativna.
V svojem novem prizivu Dežela med drugim opozarja, da ni prišlo do skupne obravnave obeh načrtov, kar bi bilo omogočilo ugotovitev skupnega vpliva na okolje. S prizivom je deželna uprava seznanila tudi ostale javne uprave, med temi tudi Občino Trst, za sprejetje morebitnih sodnih pobud za zaščito interesov, katerih so nosilke in katere lahko ogrozi gradnja uplinjevalnika in drugih povezanih infrastruktur.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava