Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Zamejska »blog« poroka leta

26. avg. 2017 | 20:59
Dark Theme

Tudi Slovenci v Italiji smo dočakali svojo poroko leta, sicer ne tako razkošno, kot je bila tista med Victorio Swarovski in Wernerjem Mürzem junija letos, a vendar. Zakonsko zvezo sta namreč sklenila znana vlogerka, vizažistka in podjetnica Nicole Husel in njen izvoljenec Tomaž Špacapan, svoj čas v javnosti znan kot zelo dejaven na politični sceni. Dogodek je potekal v Marijinem romarskem svetišču na Repentabru, ki je bilo za to priložnost danes (26. avgusta) popoldne »off limits« za nepovabljene. Vhod sta namreč varovala varnostnika, ki sta ob prihodu gostov pazila, ali se njihovo ime nahaja na seznamu povabljencev (za novinarja in fotografa Primorskega dnevnika so naredili izjemo).
Na cesti, ki vodi do svetišča na Tabru, so že pred 16. uro, ko je bila najavljena poroka, parkirali številni avtomobili z italijansko, slovensko in nemško registracijo, omeniti velja tudi črn lexus z registracijo kneževine Monako. Na dvorišču pred cerkvijo so se zbrali povabljenci - starši, svojci, sorodniki, prijatelji, kolegi ... Med njimi je bilo opaziti tudi več nekdanjih vidnih članov stranke Slovenske skupnosti (mladinski sekciji Mladi za prihodnost je v preteklosti načeloval prav Tomaž Špacapan, ki je bil tudi občinski svetnik v Zgoniku). Pravzaprav je ravno SSk »kriva« za usodno spoznanje med Nicole in Tomažem, do katerega je prišlo daljnega leta 2006 v Bruslju med obiskom članov strankine mladinske sekcije. Po tistem prvem srečanju se za nekaj let nista več videla, vse do leta 2012, ko sta si začela dopisovati preko Facebooka. Posledica dopisovanja je bilo osebno srečanje, do katerega je prišlo na tržaški Cavani: bil je ravno 26. avgust, od takrat pa sta začela hoditi skupaj, najprej sta stanovala na njegovem domu v Briščikih, ko pa je Nicole kupila stanovanje v Trstu, pa tam, je povedal Tomaž, preden so ga novinarju »ukradli« drugi svatje, ki so kmalu zatem vstopili v cerkev.
Malo po 16.20 pa se je v odprtem porscheju carrera 4 S pripeljala nevesta v, kot se za to spodobi, beli obleki s pajčolanom, ki ji je zastiral obraz in obred, ki ga je vodil repentabrski župnik in škofov vikar za tržaške Slovence Anton Bedenčič, se je lahko začel ob sodelovanju sopranistke Mojce Milič in organistke Alessandre Esposito. Med poročnim obredom sta morala novoporočenca na poziv mašnika glasneje izreči svoj usodni »da« ob splošnem muzanju, vsekakor je vse steklo v najlepšem redu. Izmenjavi poročnih prstanov je sledil aplavz, ob prihodu iz cerkve pa običajno obsipavanje z rižem (iz Mercatorjeve vrečke) ter seveda obvezne čestitke prisotnih in krajša pogostitev pred cerkvijo. Pravo poročno slavje pa se je pozneje preselilo v Hotel Europa v Grljan.
Naj bo poroka slavna ali manj slavna, pa velja v vsakem primeru voščilo: srečno, novoporočenca!

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava