Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Desetletnica praznika Konji in vonjave mošta

4. sep. 2017 | 16:44
Dark Theme

Letošnji praznik Konji in vonjave mošta, ki ga že deseto leto zapored prireja Slovensko športno kulturno društvo Timava Medjavas Štivan v sodelovanju z obema vaškima skupnostma in z jusom Medjevas, bo letos zaživel že v prihajajočem vikendu - 8.,9. in 10. septembra. Takrat bo Medjevas preplavilo več desetin konjev z raznih koncev dežele in iz sosednje Slovenije.
Kulturno-rekreacijska in enogastronomska prireditev je v pičlem desetletju postala eden izmed najbolj priljubljenih dogodkov v Občini Devin Nabrežina in v širšem prostoru. Konji in vonjave mošta je praznik, na katerem se ob enogastronomski ponudbi domačih kmetij zvrstijo številni kulturno-rekreacijski dogodki, s koncerti in nastopi: razstave, ekskurzije, vožnja s konjskimi vpregami, ježa, tekmovanje v žaganju hloda, animacija za otroke in veliko drugega. Najbolj zanimive pa bodo nedvomno konjske igre, na katerih jezdeci prikažejo svojo spretnost pri vodenju konj in ki bodo tudi letos med glavnimi atrakcijami tako sobotnega kot nedeljskega programa.
Po lanski uvedbi medvejskega »Palja« in z njim novega sistema tekmovanja, na katerem se pomeri osem pisanobarvnih medvejskih rodbin oz. skupin, bo letošnja izvedba še zanimivejša. Na štirih tekih omenjenega tekmovanja bodo lahko nastopili prav vsi prisotni konjeniki: organizatorji jih bodo na petkovem žrebu porazdelili v osem tekmovalnih skupin - dva teka bosta na vrsti v soboto, dva pa na nedeljo. Dvodnevno tekmovanje se bo zaključilo s spektakularno hitrostno dirko na izpadanje. Ob koncu preizkušenj pa bo znana zmagovalna rodbina ali skupina druge izvedbe Palja. Za konjenike, ki se želijo preizkusiti le na posamičnih tekih, bo pred vsakim uradnim tekom na voljo predtekmovanje. Pravilnik posamičnih tekov lahko dobite na facebook strani Konji in vonjave mošta/Cavalli e profumo di mosto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava