Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Obudili spomin na nekdanji čas

12. sep. 2017 | 17:39
Dark Theme

Deževnemu vremenu navkljub je bilo v nedeljo kar nekaj zanimanja za ogled projekta Abeceda, ki ga je v stavbi nekdanje slovenske osnovne šole Miroslav Vilhar v Cerovljah izvedla vizualna umetnica Fulvia Spizzo.
Izvirna idejna zamisel, ki so jo organizirali v sodelovanju s cerovskim Jusom, spada v večmesečni projekt L'energia dei luoghi - Energija prostorov, cilj katerega je zasledovati in na poljuden način ljudem ponujati preplet umetnosti, znanosti in »energije« teritorija.
Tretjo izvedbo projekta, ki se bo sklenil 12. novembra, izvaja društvo C.a.v.e. - Contemporary Art Visogliano-Vižovlje Europe v sodelovanju z devinsko-nabrežinsko občino in pod pokroviteljstvom Dežele FJK.
V cerovski šoli so si obiskovalci lahko ogledali fotografije iz vsakdanjega življenja učencev, ki so jo obiskovali do konca 80. let, ko so jo zaradi osipa vpisov zaprli. Slike prikazujejo, kako je bila šola v 70. in 80. letih živa družbena realnost. Ob praznikih so na njenem zunanjem igrišču otroci rajali; redno so obiskovali plavalne tečaje v bazenu; odpravljali so se na izlete in pozimi, ko je snežilo, so na vrtu delali snežene može ...
Do fotografij so organizatorji prišli s pomočjo danes upokojene učiteljice Daniele Stokelj Zonta, ki je poučevala v Cerovljah. Z izvedbo pobude so domačinom omogočili, da obudijo spomin na svojo polpreteklost, ko je šola še delovala. Kdor jo je obiskoval, je ob ogledu fotografij lahko podoživljal svoja otroška leta.
Spizzova je razstavljenim fotografijam dodala skrbno izdelano slovensko-italijansko abecedo, ki gledalca z oblikovnega vidika popelje v 70. leta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava