Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Večina staršev oddala izjave o cepljenju

12. sep. 2017 | 20:27
Dark Theme

Rok je potekel. Starši otrok, ki obiskujejo ali bodo obiskovali otroške vrtce ali jasli, so morali do ponedeljka oddati samoizjave o opravljenem cepljenju. Tako veleva konec julija sprejeti zakonski odlok o obveznem cepljenju otrok do 16. leta.
Da bi razumeli, kako so potekale oddaje samopotrdil, kakšen je bil odziv staršev in ali so v vrtcih in jaslih zavrnili kakega otroka, ker niso zanj prejeli zahtevane dokumentacije, smo se obrnili na tržaško občinsko odbornico za izobraževanje in šolstvo Angelo Brandi, ki je povedala, da so v torek v uradih odborništva zbirali dokumentacijo, ki so jo posredovali občinski vrtci. »Ta čas ne razpolagamo še s točnimi podatki, vendar lahko rečemo, da samo izredno majhen delež staršev ni predstavil zakonsko predvidene dokumentacije,« je obrazložila Brandijeva.
Okvirno naj bi več kot 90 odstotkov staršev predstavilo samopotrdila oziroma dokumente, ki dokazujejo, da so otroci bili cepljeni proti desetim boleznim. Preostali, delež katerih šele preverjajo, so po besedah odbornice predstavili obrazec, »ki bi lahko bil nepravilno izpolnjen« ali nekoliko drugačen od ministrskega. Šlo naj bi za atipično izjavo, s katero naj bi starši pridobili na času in hkrati ne izjavili ničesar neresničnega. Občina Trst je že prosila Deželo, naj se izjasni glede veljavnosti teh obrazcev. Hkrati naj bi nekateri starši predstavili zahtevo do varstva zasebnosti in osebnih podatkov, glede česar je odbornica spomnila, da je varuh pravice do zasebnosti objasnil, da lahko občine posredujejo sezname vpisanih otrok zdravstvenim podjetjem, da izvedejo kontrole.
Občina Trst je v vseh občinskih jaslih in vrtcih uredila točko za oddajo samoizjav. Ukvarjanje s slednjimi je delo tajništev dokaj ohromilo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava