Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Z Exploro nad sluzaste rebrače

13. sep. 2017 | 16:23
Dark Theme

V Jadranskem morju jih je iz leta v leto več. Prava invazija. Gre za rebrače oz. Mnemiopsis leidyi, se pravi meduzi na las podobne drobne morske živali, ki ob dotiku človeka ne opečejo, morskemu ekosistemu pa povzročajo čedalje več škode. NIč kaj spodbuden podatek izhaja iz študije, ki je bila pred kratkim objavljena na straneh znanstvene revije Journal of Sea Research in za katero stoji mednarodna ekipa raziskovalcev, med katerimi tudi člani tržaškega Inštituta za oceanografijo in eksperimentalno fiziko OGS.
Da bi še dodatno poglobili znanje o želatinasto-sluzastih morskih živalih, bo v četrtek iz Trsta odplula raziskovalna ladja Explora, s katero Inštitut OGS navadno raziskuje Antarktiko in Arktiko. Ladja bo tokrat štartala na ekšpedicijo po severnem Jadranu, da bi ugotovila, kako bi se znebili tega nevarnega plenilca, ki ima svoje korenine na ameriških obalah. V evropskih morjih se je prvič pojavil v osemdesetih letih - najbrž se je skrival v balastnih vodah prekoceank, od takrat je rebrač močno zdesetkal morski živelj, saj pleni zlasti zooplankton oz. droben živalski organizem v vodi, ribja jajčeca in larve - požrešno krade hrano ostalim ribam, zlasti sardelam in sardinam.
Po besedah direktorice oceanografskega oddelka inštituta OGS Paole Del Negro so rebrača v Tržaškem zalivu prvič zasledili leta 2005, vendar je »demografsko« eksplodiral šele lani, ko je v poletnih mesecih skorajda prekril gradeško in maransko laguno, zahodno istrsko obalo ter jadransko obalo do Ancone in Pescare. Naj zabeležimo, da se rebrače zelo hitro razmnožujejo - hermafroditi so in posamezna žival lahko dnevno proizvedejo več tisoč jajčec.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava