Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Škedenj: po šestih letih šola spet doma

13. sep. 2017 | 16:25
Dark Theme

Vrnitev škedenjsih vrtcev in šol v prenovljeno stavbo po šestih letih »izgnanstva« na raznih lokacijah je danes (13. septembra) dopoldne dobila tudi uradni pečat s slovesno predajo namenu ob prisotnosti številnih predstavnikov tržaške občinske uprave, slovenske in italijanske večstopenjske šole, šolskih oblasti, slovenskih organizacij in tudi slovenskih šolskih organov, predvsem pa otrok, ki obiskujejo šolo ter res številnih Škedenjcev, ki so napolnili dostopni del šolskega dvorišča. Po šestih letih se je namreč vrnil v svojo stavbo škedenjski slovenski otroški vrtec, novi dom pa je po kar 16-letnem bivanju v začasnih prostorih dobil tudi vrtec Jakoba Ukmarja od Sv. Ane, prav tako se je vrnila Osnovna šola Ivana Grbca-Marice Gregorič Stepančič, kot tudi italijanska osnovna šola De Marchi. V prenovo stavbe je Občina Trst vložila okoli dva milijona evrov, postopek pa se je začel že leta 2011 ob koncu mandata takratne desnosredinske uprave župana Roberta Dipiazze, nadaljeval pa se je pod levosredinsko upravo župana Roberta Cosolinija, kateremu je prenovo stavbe uspelo vključiti v vsedržavni načrt varnih šol in sprostiti potrebna denarna sredstva ter začeti s konkretnimi deli leta 2015, nova desnosredinska Dipiazzova uprava pa je v zadnjem letu poskrbela še za zadnje potrebne posege. V okviru prenove so tako med drugim odpravili arhitektonske pregrade, upoštevali protipotresne predpise, zavarovali podstrešja in poskrbeli za izolacijo ter posodobili vodno in električno napeljavo ter ogrevanje, pa tudi funkcionalno razporedili učilnice in druge prostore. Ostaja še ureditev dvorišča in vrta, glede česar bo občinska uprava v kratkem izdala sklep, ki temu namenja 134.000 evrov.
Otroci so številne navzoče pozdravili s pesmimi in recitacijami v italijanščini in slovenščini, pozdrav pa so prinesli tržaški podžupan Pierpaolo Roberti, odbornici za šolstvo in javna dela Angela Brandi in Elisa Lodi, ravnatelja Marijan Kravos in Marina Reppini, medtem ko je stavbo blagoslovil (v italijanščini, slovenščini in latinščini) škedenjski župnik Carlo Gamberoni. Od govorcev je ob zahvali vsem tistim, ki so sodelovali in prispevali k prenovi šole, prišlo tudi pričakovanje, da bo pomembna pridobitev prispevala tudi k porastu vpisov in k temu, da bo škedenjska šola ponovno zaživela. Drugače je občinska uprava odobrila 48 milijonov evrov vreden triletni načrt javnih del, od katerih bo kar 18 milijonov namenjenih šolskih zgradbam.
Prenovljena šolska stavba razpolaga pa le z dvema drogovoma, na katerih sta našli mesto italijanska in evropska zastava. Zato so se otroci slovenske šole pojavili na dvorišču s slovensko zastavo in z njo ponosno mahali, kar je na začetku vznevoljilo odbornico Brandijevo, vendar - tudi zahvaljujoč se posegu podžupana Robertija in ravnatelja Kravosa - je naposled vse steklo kot po programu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava