S humanitarnimi koridorji do strehe nad glavo

Tričlanska begunska družina iz Sirije se bo v kratkem preselila v stanovanje, ki je v lasti tržaške univerze.

četrtek, 14. septembra 2017 | 08:16

Rektor Maurizio Fermeglia, sirski računalniški tenik Jehad Farwe in predsednik Skupnosti sv. Egidija Paolo Parisini (FOTODAMJ@N)

Tričlanska sirska družina, ki je aprila letos v Trst prišla po zaslugi človekoljubnega projekta Humanitarni koridorji, bo v kratkem nov dom dobila v stanovanju, ki je v lasti Univerze v Trstu. Ta je včeraj s Skupnostjo sv. Egidija, ki v Italiji vodi projekt Humanitarni koridorji, podpisala sporazum o sodelovanju, v sklopu katerega bodo v prihodnjih dneh podpisali tudi najemniško pogodbo. Najemnina, ki jo bo dotična skupnost plačevala Univerzi v Trstu, bo namenjena štipendiranju študentov.
To je ob včerajšnjem podpisu sporazuma povedal rektor Univerze v Trstu Maurizo Fermeglia, ki je ponosno poudaril, da univerzitetna ustanova nima le izobraževalne vloge, ampak tudi družbeno angažirano vlogo. Kot je povedal, bodo Skupnosti sv. Egidija odstopili 73 kvadratnih metrov veliko stanovanje v mestu, ki ga je univerza pred leti podedovala, a ga doslej zaradi prostorske omejenosti ni imela priložnosti uporabljati.
Začetek sodelovanja z univerzitetno ustanovo je podrobno predstavil predsednik Skupnosti sv. Egidija v Trstu Paolo Parisini, ki je opozoril, da je v tej javni ustanovi takoj po predstavitvi projekta našel sogovornika. »O tem, da bi Univerza v Trstu v človekoljubne namene odstopila eno od svojih nepremičnin, smo se začeli pogovarjati sredi poletja, zdaj, sredi septembra, pa smo že formalizirali naše sodelovanje,« je zadovoljno dejal Parisini, ki je ob tem še dejal, da je njihova skupnost na državni ravni od konca leta 2015, ko so začeli izvajati projekt Humanitarni koridorji, do danes, sprejela že tisoč beguncev. »To število je trenutno zgornja meja projekta. Z njim smo rešili in zaščitili ljudi, ki bežijo pred nevzdržnimi položaji. Uredili smo človekoljubne koridorje za legalen prihod beguncev, s čimer smo omejili nevarna potovanja po morju in omejili tudi trgovanje z ljudmi,« je razložil predsednik in dodal, da se bo sirska družina v stanovanje preselila takoj ko bodo končali nujna obnovitvena dela.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali mislite, da bo Trst sploh kdaj dobil Ulico Giorgio Almirante?

ostale novice

Milje proti plinovodu

Občinska uprava orisala priziv, vložen na DUS Lacija.

16. novembra 2017 | 14:47

Blažina: Ul. Almirante žalitev za Trst

Nocojšnji poseg v italijanski poslanski zbornici

15. novembra 2017 | 21:23

Smart zdrsnil v morje

Burja odpihnila avtomobil s tržaškega mestnega nabrežja

15. novembra 2017 | 20:35

Prijeli domnevnega pedofila

Karabinjerji aretirali moškega, ki naj bi lani v Nemčiji spolno zlorabil enajstletnega otroka

15. novembra 2017 | 17:47

Po žilah Borisa Pangerca teče oljčno olje

Reportaža v Odprti kuhinji, prilogi Nedela

15. novembra 2017 | 09:45

Štiritonska veja zgrmela na streho konjušnic

Okrepljena ekipa gasilcev je vejo odžagala in umaknila

14. novembra 2017 | 19:20

Openc na krovu potopljene oklepnice Wien

Anton Sosič naj bi decembra 1917 z drugimi člani posadke priplaval na obalo in nato odšel na Opčine ... v spodnjih hlačah

14. novembra 2017 | 17:53