S humanitarnimi koridorji do strehe nad glavo

Tričlanska begunska družina iz Sirije se bo v kratkem preselila v stanovanje, ki je v lasti tržaške univerze.

A

četrtek, 14. septembra 2017 | 08:16

Rektor Maurizio Fermeglia, sirski računalniški tenik Jehad Farwe in predsednik Skupnosti sv. Egidija Paolo Parisini (FOTODAMJ@N)

Tričlanska sirska družina, ki je aprila letos v Trst prišla po zaslugi človekoljubnega projekta Humanitarni koridorji, bo v kratkem nov dom dobila v stanovanju, ki je v lasti Univerze v Trstu. Ta je včeraj s Skupnostjo sv. Egidija, ki v Italiji vodi projekt Humanitarni koridorji, podpisala sporazum o sodelovanju, v sklopu katerega bodo v prihodnjih dneh podpisali tudi najemniško pogodbo. Najemnina, ki jo bo dotična skupnost plačevala Univerzi v Trstu, bo namenjena štipendiranju študentov.
To je ob včerajšnjem podpisu sporazuma povedal rektor Univerze v Trstu Maurizo Fermeglia, ki je ponosno poudaril, da univerzitetna ustanova nima le izobraževalne vloge, ampak tudi družbeno angažirano vlogo. Kot je povedal, bodo Skupnosti sv. Egidija odstopili 73 kvadratnih metrov veliko stanovanje v mestu, ki ga je univerza pred leti podedovala, a ga doslej zaradi prostorske omejenosti ni imela priložnosti uporabljati.
Začetek sodelovanja z univerzitetno ustanovo je podrobno predstavil predsednik Skupnosti sv. Egidija v Trstu Paolo Parisini, ki je opozoril, da je v tej javni ustanovi takoj po predstavitvi projekta našel sogovornika. »O tem, da bi Univerza v Trstu v človekoljubne namene odstopila eno od svojih nepremičnin, smo se začeli pogovarjati sredi poletja, zdaj, sredi septembra, pa smo že formalizirali naše sodelovanje,« je zadovoljno dejal Parisini, ki je ob tem še dejal, da je njihova skupnost na državni ravni od konca leta 2015, ko so začeli izvajati projekt Humanitarni koridorji, do danes, sprejela že tisoč beguncev. »To število je trenutno zgornja meja projekta. Z njim smo rešili in zaščitili ljudi, ki bežijo pred nevzdržnimi položaji. Uredili smo človekoljubne koridorje za legalen prihod beguncev, s čimer smo omejili nevarna potovanja po morju in omejili tudi trgovanje z ljudmi,« je razložil predsednik in dodal, da se bo sirska družina v stanovanje preselila takoj ko bodo končali nujna obnovitvena dela.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

Pred barkovljansko šolo dva nova prehoda za pešce

Za varnejšo pot do šole so horizontalno signalizacijo postavili tudi v okoliških ulicah

19. junija 2018 | 15:05

Sven Väth prihaja v Sesljan

19. junija 2018 | 09:28

Keltski festival Triskell in obujanje fantazijskih junakov

Na prireditvi v gozdu pri Frnedu bo v fokusu tudi serija Igra prestolov - Glasbeni program predvideva nastop slovenske skupine Noreia

18. junija 2018 | 19:47

Saša Pavček navdušila Križane

V Sirkovem domu se je začel Kriški teden

18. junija 2018 | 17:37

Zmaji nad pomolom za sožitje med narodi

Prosilci za azil so jih izdelali na delavnicah z otroki in starejšimi občani

16. junija 2018 | 20:02

Po prometni nesreči Ul. Flavia spet prevozna

Dve osebi naj bi bili v resnem stanju

16. junija 2018 | 19:18

Boljunec dobil defibrilator

Namestila ga je občinska uprava

17. junija 2018 | 11:53