Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

S humanitarnimi koridorji do strehe nad glavo

13. sep. 2017 | 20:16
Dark Theme

Tričlanska sirska družina, ki je aprila letos v Trst prišla po zaslugi človekoljubnega projekta Humanitarni koridorji, bo v kratkem nov dom dobila v stanovanju, ki je v lasti Univerze v Trstu. Ta je včeraj s Skupnostjo sv. Egidija, ki v Italiji vodi projekt Humanitarni koridorji, podpisala sporazum o sodelovanju, v sklopu katerega bodo v prihodnjih dneh podpisali tudi najemniško pogodbo. Najemnina, ki jo bo dotična skupnost plačevala Univerzi v Trstu, bo namenjena štipendiranju študentov.
To je ob včerajšnjem podpisu sporazuma povedal rektor Univerze v Trstu Maurizo Fermeglia, ki je ponosno poudaril, da univerzitetna ustanova nima le izobraževalne vloge, ampak tudi družbeno angažirano vlogo. Kot je povedal, bodo Skupnosti sv. Egidija odstopili 73 kvadratnih metrov veliko stanovanje v mestu, ki ga je univerza pred leti podedovala, a ga doslej zaradi prostorske omejenosti ni imela priložnosti uporabljati.
Začetek sodelovanja z univerzitetno ustanovo je podrobno predstavil predsednik Skupnosti sv. Egidija v Trstu Paolo Parisini, ki je opozoril, da je v tej javni ustanovi takoj po predstavitvi projekta našel sogovornika. »O tem, da bi Univerza v Trstu v človekoljubne namene odstopila eno od svojih nepremičnin, smo se začeli pogovarjati sredi poletja, zdaj, sredi septembra, pa smo že formalizirali naše sodelovanje,« je zadovoljno dejal Parisini, ki je ob tem še dejal, da je njihova skupnost na državni ravni od konca leta 2015, ko so začeli izvajati projekt Humanitarni koridorji, do danes, sprejela že tisoč beguncev. »To število je trenutno zgornja meja projekta. Z njim smo rešili in zaščitili ljudi, ki bežijo pred nevzdržnimi položaji. Uredili smo človekoljubne koridorje za legalen prihod beguncev, s čimer smo omejili nevarna potovanja po morju in omejili tudi trgovanje z ljudmi,« je razložil predsednik in dodal, da se bo sirska družina v stanovanje preselila takoj ko bodo končali nujna obnovitvena dela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava