S humanitarnimi koridorji do strehe nad glavo

Tričlanska begunska družina iz Sirije se bo v kratkem preselila v stanovanje, ki je v lasti tržaške univerze.

A

četrtek, 14. septembra 2017 | 08:16

Rektor Maurizio Fermeglia, sirski računalniški tenik Jehad Farwe in predsednik Skupnosti sv. Egidija Paolo Parisini (FOTODAMJ@N)

Tričlanska sirska družina, ki je aprila letos v Trst prišla po zaslugi človekoljubnega projekta Humanitarni koridorji, bo v kratkem nov dom dobila v stanovanju, ki je v lasti Univerze v Trstu. Ta je včeraj s Skupnostjo sv. Egidija, ki v Italiji vodi projekt Humanitarni koridorji, podpisala sporazum o sodelovanju, v sklopu katerega bodo v prihodnjih dneh podpisali tudi najemniško pogodbo. Najemnina, ki jo bo dotična skupnost plačevala Univerzi v Trstu, bo namenjena štipendiranju študentov.
To je ob včerajšnjem podpisu sporazuma povedal rektor Univerze v Trstu Maurizo Fermeglia, ki je ponosno poudaril, da univerzitetna ustanova nima le izobraževalne vloge, ampak tudi družbeno angažirano vlogo. Kot je povedal, bodo Skupnosti sv. Egidija odstopili 73 kvadratnih metrov veliko stanovanje v mestu, ki ga je univerza pred leti podedovala, a ga doslej zaradi prostorske omejenosti ni imela priložnosti uporabljati.
Začetek sodelovanja z univerzitetno ustanovo je podrobno predstavil predsednik Skupnosti sv. Egidija v Trstu Paolo Parisini, ki je opozoril, da je v tej javni ustanovi takoj po predstavitvi projekta našel sogovornika. »O tem, da bi Univerza v Trstu v človekoljubne namene odstopila eno od svojih nepremičnin, smo se začeli pogovarjati sredi poletja, zdaj, sredi septembra, pa smo že formalizirali naše sodelovanje,« je zadovoljno dejal Parisini, ki je ob tem še dejal, da je njihova skupnost na državni ravni od konca leta 2015, ko so začeli izvajati projekt Humanitarni koridorji, do danes, sprejela že tisoč beguncev. »To število je trenutno zgornja meja projekta. Z njim smo rešili in zaščitili ljudi, ki bežijo pred nevzdržnimi položaji. Uredili smo človekoljubne koridorje za legalen prihod beguncev, s čimer smo omejili nevarna potovanja po morju in omejili tudi trgovanje z ljudmi,« je razložil predsednik in dodal, da se bo sirska družina v stanovanje preselila takoj ko bodo končali nujna obnovitvena dela.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Sveti Valentin je po starem ljudskem izročilu prvi pomladin. V kolikšni meri se veselite, da se pomlad približuje?

ostale novice

Modni agenciji očitajo davčno utajo

Agenciji Be Nice je finančna straža zasegla več kot 230.000 evrov.

13. februarja 2018 | 19:27

Rajanje in koledovanje z godbo

Pester pustni ponedeljek v Šempolaju in okoliciPriložen videoposnetek

13. februarja 2018 | 17:15

Zasledovanje po Krasu in aretacija

Aretirali 38-letnega moškega, drugi je uspel pobegniti

13. februarja 2018 | 11:57

Aretirali profesorja zaradi spolnega nasilja

Med frizerskim tečajem je otipaval tečajnico po intimnih delih telesa

12. februarja 2018 | 17:33

Trst: na višjih šolah 139 prvošolcev

Znan je izid vpisovanja za prihodnje šolsko leto.

12. februarja 2018 | 16:15

Huje poškodovan voznik skuterja

Dopoldne pri tržaškem ljudskem vrtu

12. februarja 2018 | 13:51

Trottola zmagovalka 65. Miljskega pusta

Na osrednjem sprevodu rekordnih 40.000 ljudi

12. februarja 2018 | 12:05