S humanitarnimi koridorji do strehe nad glavo

Tričlanska begunska družina iz Sirije se bo v kratkem preselila v stanovanje, ki je v lasti tržaške univerze.

četrtek, 14. septembra 2017 | 08:16

Rektor Maurizio Fermeglia, sirski računalniški tenik Jehad Farwe in predsednik Skupnosti sv. Egidija Paolo Parisini (FOTODAMJ@N)

Tričlanska sirska družina, ki je aprila letos v Trst prišla po zaslugi človekoljubnega projekta Humanitarni koridorji, bo v kratkem nov dom dobila v stanovanju, ki je v lasti Univerze v Trstu. Ta je včeraj s Skupnostjo sv. Egidija, ki v Italiji vodi projekt Humanitarni koridorji, podpisala sporazum o sodelovanju, v sklopu katerega bodo v prihodnjih dneh podpisali tudi najemniško pogodbo. Najemnina, ki jo bo dotična skupnost plačevala Univerzi v Trstu, bo namenjena štipendiranju študentov.
To je ob včerajšnjem podpisu sporazuma povedal rektor Univerze v Trstu Maurizo Fermeglia, ki je ponosno poudaril, da univerzitetna ustanova nima le izobraževalne vloge, ampak tudi družbeno angažirano vlogo. Kot je povedal, bodo Skupnosti sv. Egidija odstopili 73 kvadratnih metrov veliko stanovanje v mestu, ki ga je univerza pred leti podedovala, a ga doslej zaradi prostorske omejenosti ni imela priložnosti uporabljati.
Začetek sodelovanja z univerzitetno ustanovo je podrobno predstavil predsednik Skupnosti sv. Egidija v Trstu Paolo Parisini, ki je opozoril, da je v tej javni ustanovi takoj po predstavitvi projekta našel sogovornika. »O tem, da bi Univerza v Trstu v človekoljubne namene odstopila eno od svojih nepremičnin, smo se začeli pogovarjati sredi poletja, zdaj, sredi septembra, pa smo že formalizirali naše sodelovanje,« je zadovoljno dejal Parisini, ki je ob tem še dejal, da je njihova skupnost na državni ravni od konca leta 2015, ko so začeli izvajati projekt Humanitarni koridorji, do danes, sprejela že tisoč beguncev. »To število je trenutno zgornja meja projekta. Z njim smo rešili in zaščitili ljudi, ki bežijo pred nevzdržnimi položaji. Uredili smo človekoljubne koridorje za legalen prihod beguncev, s čimer smo omejili nevarna potovanja po morju in omejili tudi trgovanje z ljudmi,« je razložil predsednik in dodal, da se bo sirska družina v stanovanje preselila takoj ko bodo končali nujna obnovitvena dela.

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2017 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali soglašate, da se s prihodnjim šolskim letom uvede poučevanje slovenščine kot drugi jezik EU na nižjih šolah z italijanskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem?

ostale novice

S kolesoma po hitri cesti

Lokalni policisti v Trstu zabeležili dva ločena primera

15. septembra 2017 | 20:03

Z vetrovkami, a razposajeno

Na Borznem trgu se je pričel tridnevni Slofest

15. septembra 2017 | 17:10

Renato zadnjič za volanom avtobusa

Openc, ki je šel v pokoj, je bil kar 37 let šofer

15. septembra 2017 | 14:15

Praznik Slovencev za Trst

Intervju z Živko Peršič o Slofestu, ki se začenja danes

15. septembra 2017 | 12:45

Mladi ustvarili Pristanišče perspektiv

Posrečena pobuda v Kulturnem domu

15. septembra 2017 | 10:08

Kanalizacija v Križu: do 8000 evrov na družino

Predsednica zahodnokraškega rajonskega sveta Maja Tenze v tržaški občinski komisiji za javna dela

14. septembra 2017 | 20:24

Manjšina premore nadarjene ilustratorje

Odprtje razstave Na krilih galeba v sklopu priprav na Slofest

14. septembra 2017 | 07:06