Petek, 26 april 2024
Iskanje

Praznik Slovencev za Trst

14. sep. 2017 | 20:17
Dark Theme

Tretji Slofest je že med nami in nas poziva, naj bomo pripravljeni stopati novim dogodivščinam naproti. Šotor na Borznem trgu v Trstu nas čaka in od danes do nedelje vabi na dogodke za vse okuse in starosti. Prvi dan velikega slavja seveda »veleva« tudi pogovor z deželno predsednico Zveze slovenskih kulturnih društev. Živka Persi je za Primorski dnevnik razkrila informacije in zanimivosti.
S kakšnimi občutki spremljate začetek praznika Slovencev v Italiji v osrčju mesta?
Občutki so pozitivni, ker je bilo celotno pripravljalno obdobje polno energije in so se posamezni sooblikovalci dogodka z veseljem odzvali na naše vabilo. Vse to je zelo pomembno in pripomore, da se ustvari dobro vzdušje za nadaljnji potek prireditve.
Katere lastnosti oziroma novosti ste vpletli v tretjo izvedbo manifestacije?
Po eni strani smo nadaljevali s »tradicionalnim« ustrojem Slofesta. Čutili pa smo potrebo po dodatni nadgradnji. Na tem mestu bi izpostavila nekatere plati, kot je ustvarjalnost mladih. Letošnja soudeležba pripadnikov mlajše generacije je v primerjavi s preteklostjo izrazitejša in to ponosno poudarjam. Mladi so pravi protagonisti nekaterih dogodkov. V sredo so prostovoljci civilne službe v sklopu predfestivalskega programa sami načrtovali ter izpeljali modni defile Pristanišče perspektiv. Mladostno obarvano je seveda tudi jutro, posvečeno šolam. Gre za razveseljive podatke, ki nam zagotavljajo pogled v prihodnost. Druga pomembna novost je deželni pečat. ZSKD navsezadnje deluje na deželni ravni. Nekatere preddogodke smo izpeljali v Gorici, uradno pa se bo manifestacija sklenila v Čedadu. Slofest je torej praznik Slovencev v mestu, z mestom in za mesto. Poleg tega bi izpostavila še povezavo z ostalimi tržaškimi narodnostnimi skupnostmi, kar odlično utelešata projektni zbor Vox Tergesti in zaključni nedeljski popoldan s pesmijo in plesom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava