Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Jubilejni 20. Gledališki vrtiljak

18. sep. 2017 | 16:58
Dark Theme

Gledališki vrtiljak, priljubljeni gledališki abonma za otroke in družine, ki ga prireja Radijski oder v sodelovanju s Slovensko prosvetu, obhaja letos jubilejno 20. sezono. V tem okviru bo tudi tokrat v dvorani Marijinega doma pri Sv. Ivanu v Trstu od 24. septembra 2017 do 18. marca 2018 na sporedu sedem predstav bodisi zamejskih gledaliških skupin kot dramskih družin in gledališč iz Slovenije, organizatorji pa za sredo sezone oz. proti koncu le-te napovedujejo tudi presenečenja. Kot je bilo rečeno na današnji (18. septembra) dopoldanski predstavitvi na sedežu Slovenske prosvete v Trstu, je glavni namen te gledališke manifestacije ta, da se otroci ob gledanju predstav počutijo prijetno in varno ob svojih starših, kar je tudi v skladu s priporočili psihologov, po mnenju katerih to pri otroku spodbuja čustveni razvoj, razvoj fantazije in tudi jezikovni razvoj, kar je za organizatorje še posebej pomembno.
Predstave bodo tudi letos ob nedeljah popoldne in to v dveh izmenah - ob 16. uri in ob 17.30: prva bo že 24. septembra, ko bo 50 mladih udeležencev letošnje junijske Male gledališke šole Matejke Peterlin uprizorilo predstavo Pet princesk na zrnu graha. 22. oktobra bo prišlo v goste Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Janko in Metka, 19. novembra Gledališče iz desnega žepka iz Ljubljane z delom Motovilčica, leto 2017 pa se bo sklenilo s predstavo gledališča Ku kuc iz Lendave Praznična mineštra, ki bo 3. decembra, ko bo udeležence obiskal tudi sv. Miklavž. 21. januarja 2018 bo prvič v zgodovini Gledališkega vrtiljaka nastopila skupina O'klapa z Goriškega z uspešnico Obuti maček, medtem ko bo 18. februarja 2018 po približno 15 letih zopet prišlo v goste gledališče Frufru s predstavo Obisk dr. Eka, jubilejna 20. sezona vrtiljaka pa se bo zaključila 18. marca 2018, ko bo Slovenski oder iz Trsta uprizoril delo Zlatolaska in trije medvedi.
Abonma stane tudi letos 35 evrov za prvega otroka, medtem ko bo drugi otrok oz. spremljevalec moral odšteti 25 evrov, ostali abonmaji za člane iste družine pa stanejo samo 1 evro. Predstave bo tudi letos vsakokrat poživila kratka animacija članov Študijskega centra Melanie Klein, prav tako bo stekel likovni natečaj Moj najljubši gledališki junak. 20. sezono Gledališkega vrtiljaka so podprli tudi Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Dežela Furlanija Julijska krajina in Zadružna kraška banka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava