Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Zanima me doživljanje migrantske krize«

20. sep. 2017 | 18:44
Dark Theme

V kinu Ariston so pred polno dvorano vrteli zadnji film režiserja Andree Segreja, ki je v zadnjih letih posnel serijo dokumentarcev (Zelena kri, Zaprto morje, Kot človek na Zemlji itd.), v katerih je razkrinkal katastrofalno ravnanje z afriškimi begunci, ki so skušali imigrirati v Italijo. Prihajali so - in še vedno prihajajo - iz stalno ogroženih, raztrganih in krvavečih dežel, prizorišč srhljive revščine, zahodnega izkoriščanja naravnih virov in večnih državljanskih vojn.
V najnovejšem filmu L'ordine delle cose, ki je na pol dokumentarec na pol pa igrani film in ki je bil premierno predstavljen na letošnji beneški Mostri, Segre obravnava zelo aktualno zgodbo o migracijah, ki bi jo lahko primerjali z zgodbami, o katerih smo poročali letos poleti. Protagonist filma je Corrado, visoki funkcionar notranjega ministrstva, ki se že več let udeležuje mednarodnih srečanj, katerih namen je ustaviti tok ilegalnih priseljencev. Nekega dne ga pošljejo v Libijo, kjer se mora v imenu italijanske vlade pogajati za ustavitev toka ljudi, ki vsak dan bežijo z libijske obale.
O tem, kako je potekalo snemanje filma, ki so ga lani aprila posneli na Siciliji in v Tuniziji, je režiser spregovoril pred začetkom filmske projekcije. Za naš dnevnik pa je dal kratek intervju, v katerem razkriva, zakaj obravnava zaostrene razmere med različnimi kulturami.
Realnost problematike ilegalnih priseljencev, od odnosov znotraj skupnosti do razmerja z večinskim prebivalstvom, je kompleksna. Od kod izvira to vaše zanimanje za dramo sodobne migracije, sicer kritično temo globalizirane družbe?
Odgovoril bom zelo provokativno. Ne zanimajo me migranti, temveč naše doživljanje migrantske krize. Moj najnovejši film zato ni film o ilegalnih priseljencih, današnja družba in mediji pač morajo kategorizirati stvari in so film označili kot film o ilegalnih priseljencih. V resnici pa gre za film, ki pripoveduje o tem, kaj mi čutimo v časih masovnih migracij. Val beguncev pri nas vzbuja nejevoljo, nelagodje skrb in strah.
Čeprav ste film naslovili L'ordine delle cose, se ta sistem v filmski zgodbi poruši. Nered se pojavi, ko junak začne dvomiti v svojo misijo.
Tako je. Ko funkcionar postane humana oseba, ki se začne spraševati ali naj pomaga drugim in pri tem postavi na kocko svoje življenje ali naj ostane zvest poklicu, se pojavi zmešnjava.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava