Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Od varnostne blazine do igrače fidget spinner

21. sep. 2017 | 19:42
Dark Theme

Kaj imata skupnega varnostna zračna blazina (airbag) in igrača fidget spinner, vrtavka, ki je letos obnorela svet? Oba izuma sta bila v preteklosti patentirana, obema je zaščita patenta potekla, idejo so pograbili veliki proizvajalci, avtorja izuma pa nista od njega imela nobenega dobička. Od prve ideje so profitirali vozniki, od druge pa otroci.
Guido Moradei, upravitelj družbe Quaestio-Patent Information Partners, je o pomenu patentov spregovoril na današnjem predavanju, katerega izhodišče je bila prav vrtavka, ki idejni »materi« Catherine Hettinger kljub izredni popularnosti igrače ni prinesla bogastva, saj ji je zmanjkalo denarja za obnovitev patenta. Kot primer odličnega izuma je omenil varnostno zračno blazino, katere idejni oče je slovenski inovator Peter Florjančič. Njegova ideja za »airbag« je nastala sredi 50. letih 20. stoletja, vendar takratna tehnologija še ni dovoljevala proženja vreče z eksplozijo, temveč le na stisnjen zrak, je pred številno publiko in novinarko Simono Regina dejal gost debatnega šotora na Velikem trgu.
Kot je še povedal, so veliki proizvajalci avtomobilov ostajali nedovzetni za Florjančičevo sicer patentirano idejo, zato je ostala v predalu. »S časom je tehnologija napredovala, zato so proizvajalci iz predala potegnili to idejo in ustvarili pripomoček, brez katerega si ne predstavljamo današnjih avtomobilov,« je razložil predavatelj. Kot zanimivost je naštel še nekaj manj poznanih izumov, med katerimi velja izpostaviti puško igralca Buda Spencerja in elektronsko jakno igralca Giancarla Gianninija

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava